Latvija: Američko vojno prisustvo treba biti trajno

Ministar vanjskih poslova Edgars Rinkevics izjavio je da bi nakon ruskog napada na Ukrajinu američko vojno prisutvo u Latviji trebalo biti trajno.

Pozdravljamo stalno prisutvo američkih snaga, rekao je ministar vanjskih poslova Latvije (Arhiva)

Latvijski ministar vanjskih poslova Edgars Rinkevics izjavio je u ponedjeljak da bi nakon ruskog napada na Ukrajinu američko vojno prisutvo u Latviji trebalo biti trajno.

Rinkevics, koji se sastao s američkim državnim sekretarom Antonyjem Blinkenom, u sklopu njegove turneje po baltičkim zemljama, kazao je na zajedničkoj konferenciji za novinare da ne vjeruje da će Rusija promijeniti svoju politiku.

“Na temelju posljednjih događaja, pozdravljamo stalno prisutvo američkih snaga u Latviji”, rekao je Rinkevics, prenosi Anadolija.

Ističući da bi baltičke zemlje trebale dodatno ojačati svoj obalni odbrambeni sistem nakon ruskog napada na Ukrajinu, Rinkevics je kazao da su “ruski neodgovorni napadi na Ukrajinu još jednom dokazali da ovo predstavlja dugoročnu prijetnju sigurnosti Evrope”.

Zapad uvep ekonomske sankcije Moskvi

Napad Rusije na Ukrajinu, koji je počeo 24. februara, izazvao je bijes međunarodne zajednice, a Evropska unija, Velika Britanija, Kanada, Japan i Sjedinjene Američke Države Moskvi su uvele ekonomske sankcije.

Prema podacima Ujedinjenih naroda, u Ukrajini su od tada ubijena najmanje 364 civila, a 759 ih je ranjeno.

Prema podacima Agencije za izbjeglice UN-a (UNHCR), više od 1,7 miliona ljudi pobjeglo je iz Ukrajine u susjedne zemlje.

Izvor: Agencije