Danska će na referendumu odlučivati o evropskoj odbrambenoj politici

Premijerka Danske rekla je da je predviđeno i povećanje za odbranu kroz sljedeće godine kako bi se dostigao cilj NATO-a o izdvajanju za obranu od dva posto BDP-a.

Historijski trenuci pozivaju na historijske odluke, rekla je Mette Frederiksen (EPA)

Danska će 1. juna održati referendum o učešću u zajedničkoj evropskoj odbrambenoj politici, nakon ruske invazije na Ukrajinu, gotovo 30 godina nakon što su Danci odlučili ostati izvan te sheme EU-a, objavila je danska premijerka Mette Frederiksen.

Kad je ruski predsjednik Vladimir Putin krenuo u invaziju na Ukrajinu, danski zastupnici pozvali su da se povisi budžet za odbranu i da se ukine izuzeće iz Zajedničke sigurnosne i odbrambene politike EU-a (CSDP), javlja AFP.

“Nadamo se da će svi Danci podržati ukidanje tog izuzeća. Historijski trenuci pozivaju na historijske odluke”, rekla je Frederiksen, pozivajući da se ukine izuzeće koje je na snazi gotovo 30 godina.

Povećanje za odbranu

Danska je 1992. dobila izuzeća iz nekih politika EU-a, među kojima su uvođenje eura i evropska odbrambena i sigurnosna politika, nakon što je odbila Sporazum iz Maastrichta.

Dobivena izuzeća omogućila su vladi da organizira novi referendum godinu dana kasnije, na kojem su Danci rekli “da”.

Predviđa se i povećanje za odbranu kroz sljedeće godine kako bi se dostigao cilj NATO-a o izdvajanju za obranu od dva posto BDP-a, najavila je premijerka.

Kopenhagen će također nastojati, što je prije moguće, “postati nezavisan o ruskom plinu”, dodala je.

Najavljeni referendum bit će deveti o evropskim pitanjima od ulaska te zemlje u Uniju 1972.

Izvor: Agencije