Blinken odbacio nove ruske zahtjeve u vezi iranskog nuklearnog sporazuma

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov je zatražio garanciju da se nove sankcije usmjerene prema Moskvi neće odnositi na saradnju s Teheranom.

U interesu Rusije je da, bez obzira na sve drugo, Iran ne bude u mogućnosti posjedovati nuklearno oružje, kaže Blinken (EPA)

Sankcije uvedene Rusiji nakon invazije na Ukrajinu “nemaju nikakve veze” s iranskim nuklearnim dosjeom i novi zahtjevi Moskve da podrži sporazum ne dolaze u obzir, rekao je šef američke diplomatije, Antony Blinken.

Dok su se još širile optimistične izjave o skorom dogovoru u Beču za spas sporazuma iz 2015. godine, ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov je zatražio garanciju da se nove sankcije usmjerene prema Moskvi neće odnositi na rusku saradnju s Teheranom, javlja AFP.

“Te dvije stvari potpuno su različite i nisu ni na koji način povezane”, rekao je Blinken u emisiji CBS-a.

“U interesu Rusije je da, bez obzira na sve drugo, Iran ne bude u mogućnosti posjedovati nuklearno oružje i da nema kapacitet za proizvodnju oružja u kratkom vremenu. Taj interes ostaje na snazi bez obzira na naš odnos s Rusijom nakon njene invazije na Ukrajinu”, ističe Blinken,

‘Blizu smo dogovora’

Dodao je da je posljednjih sedmica postignut “stvarni napredak” i da je dogovor “vrlo blizu, no “još preostaju neka vrlo teška pitanja koja treba riješiti”.

Optimizam o postizanju dogovora tokom vikenda su izrazili i učesnici pregovora o iranskom nuklearnom programu.

“Blizu smo”, objavila je na Twitteru britanska pregovaračica Stephanie Al-Qaq.

Sporazumom iz 2015. godine, koji su sklopili Iran s jedne strane, a Sjedinjene Američke Države, Kina, Francuska, Ujedinjeno Kraljevstvo, Rusija i Njemačka s druge, trebao bi se spriječiti Iran u stvaranju atomske bombe, iako je ova zemlja uvijek negirala takvu svoju namjeru.

Šef Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grossi u međuvremenu je razgovarao s iranskim zvaničnicima u Teheranu, no po povratku odande bio je vrlo oprezan u izjavama.

Izvor: Agencije