Sjeverna Koreja: Izvodimo testiranja zbog razvoja izviđačkih satelita

Testiranjem je potvrđena izdržljivost sistema za prenos podataka i upravljanje komandama satelita, objavila je Sjevernokorejska centralna novinska agencija.

Sjeverna Koreja je ranije saopćila da želi postaviti satelite u Zemljinu orbitu u sklopu mirovnog svemirskog programa (EPA)

Vlasti Sjeverne Koreje saopćile su da su izvele važna ispitivanja u okviru projekta razvoja izviđačkog satelita, prenosi Anadolija.

“Sjevernokorejska Nacionalna uprava za svemirski razvoj (NADA) i Akademija za nauku odbrane izveli su važna ispitivanja u sklopu svog plana razvoja izviđačkih satelita”, objavila je Sjevernokorejska centralna novinska agencija (KCNA).

Isti izvor javlja da je testiranjem potvrđena izdržljivost sistema za prenos podataka i upravljanje komandama satelita.

Zabrinutost Zapada

Sjeverna Koreja je prethodno lansirala balističku raketu u pravcu Japanskog mora (Istočnog mora) i izvela ukupno devetu raketnu probu od početka ove godine.

Zapad je zabrinut da će Sjeverna Koreja lansirati interkontinentalne balističke rakete dugog dometa (ICBM) pod krinkom navodnog lansiranja svemirskih raketa.

Režim Sjeverne Koreje ranije je saopćio da želi postaviti satelite u Zemljinu orbitu u sklopu mirovnog svemirskog programa.hajd

Sjedinjene Američke Države i njihovi saveznici ovu inicijativu smatraju pokušajem specijalizacije za ICBM tehnologiju.

Izvor: Agencije