Papa Franjo: Ovo nije tek puka vojna operacija, već rat koji sije smrt

Svim srcem pozivam da se osiguraju stvarni humanitarni koridori i da se zagarantuje pomoć ljudima te da se olakša pristup opkoljenim područjima, rekao je papa Franjo.

'Preklinjem da prestanu oružani napadi i da se pregovori nastave, da prevlada zdrav razum te da se ponovno počne s poštivanjem ​​međunarodnog prava, poručio je papa (EPA)

Papa Franjo je izrazio žaljenje zbog “rijeka krvi i suza” koje teku Ukrajinom nakon ruske invazije te je pozvao da se uspostave humanitarni koridori, javlja AFP.

“Ukrajinom teku rijeke krvi i suza, ovo nije tek puka vojna operacija, već rat koji sije smrt, uništenje i bijedu”, rekao je papa nakon molitve Angelusa i pozvao da se za pomoć stanovništvu uspostave “stvarni humanitarni koridori”, prenosi Hina.

“Žrtve su sve brojnije, kao i ljudi koji bježe, posebno je puno majki i djece. Potreba za humanitarnom pomoći u ovoj mučeničkoj zemlji dramatično raste iz sata u sat”, kazao je papa koji je dosad više puta pozivao na prekid borbi u Ukrajini.

Pozvao na osiguranje stvarnih humanitarnih koridora

Brojne ukrajinske zastave vijorile su se među mnoštvom vjernika okupljenih na Trgu svetog Petra gdje su pratili Angelus.

“Svim srcem pozivam da se osiguraju stvarni humanitarni koridori i da se zagarantuje pomoć ljudima te da se olakša pristup opkoljenim područjima. Samo tako možemo pružiti vitalno važnu pomoć našoj braći i sestrama koji su suočeni s bombardiranjima i strahom”, rekao je papa Franjo.

“Preklinjem da prestanu oružani napadi i da se pregovori nastave, da prevlada zdrav razum te da se ponovno počne s poštivanjem ​​međunarodnog prava”, dodao je papa.

Zahvalio je novinarima koji su “izložili svoje živote opasnosti” da bi informirali svijet o događajima u Ukrajini.

Izvor: Agencije