Erdogan traži ‘hitan prekid vatre’, a Putin da Kijev položi oružje

Prekid vatre ublažio bi zabrinutost zbog teškog humanitarnog stanja, naglasio je turski predsjednik u telefonskom razgovoru sa ruskim kolegom.

U izjavi nakon jednosatnog razgovora tursko predsjedništvo navodi da je Erdogan Putinu izrazio spremnost da pomogne u traženju mirnog rješenja za rat u Ukrajini (Reuters/Arhiva)

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan u nedjelju je zatražio “hitan opći prekid vatre” u Ukrajini u razgovoru s ruskim kolegom Vladimirom Putinom koji je na to spreman tek kad se Ukrajina prestane boriti te ispuni ruske zahtjeve, prenose agencije.

Prekid vatre ublažio bi zabrinutost zbog teškog humanitarnog stanja, naglasio je Erdogan u telefonskom razgovoru prema saopštenju iz njegovog ureda.

“Predsjednik Erdogan rekao je da bi trenutačni prekid vatre ne samo ublažio zabrinutost zbog humanitarnog stanja u regiji veći i otvorio mogućnost za traženje mirnog rješenja i ponovio svoj poziv ‘da zajednički utremo put miru”, objavio je njegov ured, prenosi Hina.

“Erdogan je naglasio važnost da se sada hitno poduzmu koraci kako bi se proglasio prekid vatre, otvorili humanitarni koridori i potpisao mirovni sporazum”, citira Reuters ured Turskog predsjednika.

Putin kaže da operacija ‘teče prema planu’

Putin je kazao da operacija “teče prema planu i rasporedu” te je izrazio nadu da će ukrajinski pregovarači zauzeti konstruktivan pristup na razgovorima i uzeti u obzir stanje na terenu, objavio je Kremlj.

Bilo bi “naivno” očekivati rezultate pregovora Ukrajina – Rusija dok se vode borbe, rekao je Erdogan.

Turski ministar odbrane u nedjelju je zatražio hitan prekid vatre koji bi omogućio Ankari da evakuiše svoje građane iz Ukrajine.

U izjavi nakon jednosatnog razgovora tursko predsjedništvo navodi da je Erdogan Putinu izrazio spremnost da pomogne u traženju mirnog rješenja za rat u Ukrajini.

Razgovarali su i o bilateralnim pitanjima, navodi Ankara.

Turska prodaja dronova Ukrajini razbjesnila Rusiju

Dvojica državnika razgovarala su nekoliko dana uoči Diplomatskog foruma u južnom turskom gradu Antaliji, koji se održava od 11. do 13. marta i na kojem bi trebao učestvovati i ruski šef diplomatije Sergej Lavrov.

Turska želi da šefovi diplomatije Ukrajine i Rusije dođu i razgovaraju na tom forumu, ali nije sigurna hoće li oni moći doći.

Erdogan, koji Putina naziva “prijateljem”, razgovarao je s njim 23. februara, dan prije ruske invazije.

Današnjim telefonskim pozivom Erdogan je treći čelnik neke zemlje članice NATO-a koji razgovara s Putinom od početka ofanzive, nakon njemačkog premijera i francuskog predsjednika.

Turska ima dobre odnose s Rusijom u odbrani, trgovini, energetici i turizmu jer ugošćuje milione Rusa svake godine, ali je i prodala dronove Ukrajini, što je razbjesnilo Moskvu. Također se protivi ruskoj politici u Siriji te Libiji, kao i ruskoj aneksiji Krima iz 2014.

Izvor: Agencije