Britanci od Ukrajinaca traže vize iz Pariza ili Brisela

Stotine ukrajinskih izbjeglica stiglo je u Calais proteklih dana u pokušaju da prijeđu u Britaniju, no dobili su odbijenicu britanskih službenika koji su ih uputili na konzulate u Parizu i Briselu.

Ujedinjeni narodi u nedjelju su objavili da je Ukrajinu već napustilo 1,5 milion ljudi (EPA)

Francuski ministar unutrašnjih poslova Gerald Darmanin pozvao je Britance da urade više za pomoć ukrajinskim izbjeglicima zapelima u francuskoj luci Calais, nakon što su britanske vlasti mnogima poručile da zahtjev za vizu podnesu u Parizu i Briselu, javlja Reuters.

“Dva puta sam kontaktirao svoju britansku kolegicu i rekao joj da uspostavi konzulat u Calaisu”, rekao je Darmanin za Radio Europe 1, govoreći o britanskoj ministrici Priti Patel.

“Imamo dobre odnose s njom. Ona je pristojna osoba. Siguran sam da će riješiti taj problem”, dodao je Francuz.

Osjetljivo pitanje

Darmanin je kazao kako je stotine ukrajinskih izbjeglica stiglo u Calais proteklih dana, nadajući se pridruživanju porodicama u Velikoj Britaniji, no da je veliki dio njih dobio odbijenicu britanskih službenika koji su ih uputili na konzulate u Parizu i Briselu.

Darmanin i Patel su se ranije sukobljavali oko pitanja migranata iz Afrike i s Bliskog istoka.

Migracije su osjetljivo pitanje u Britaniji gdje su zagovornici Brexita biračima poručivali da će napuštanje Evropske unije dovesti do strožih kontrola na granicama.

Ujedinjeni narodi u nedjelju su objavili da je Ukrajinu već napustilo 1,5 milion ljudi.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada