Kina povećava izdvajanja za odbranu

Kina će u ovoj godini izdvojiti 7,1 posto više novca na nacionalnu odbranu i tako nadmašiti prošlogodišnje povećanje vojnog budžeta.

Povećanje od 7,1 posto je sedmo uzastopno jednocifreno budžetsko povećanje za sistem nacionalne odbrane (AFP)

Kina će u ovoj godini izdvojiti 7,1 posto više novca za nacionalnu odbranu, predviđeno je budžetom koji je danas predstavljen Svenarodnom kineskom kongresu, javlja Reuters.

Kina će time nadmašiti prošlogodišnje povećanje vojnog budžeta, uprkos skromnim prognozama ekonomskog rasta, prenosi Tanjug.

Dok premijer Kine Li Keqiang nastoji da zaštiti suverenitet, sigurnost i razvojne interese zemlje, Kina će u ovoj godini izdvojiti 7,1 posto više novca na nacionalnu odbranu i tako nadmašiti prošlogodišnje povećanje vojnog budžeta uprkos skromnim prognozama ekonomskog rasta.

Osnaživanje kineske vojske

Keqiang je obećao da će poboljšati vojnu obuku i borbenu spremnost Narodnooslobodilačke armije koja razvija niz novih tipova naoružanja – od stealth lovaca do nosača aviona, navodi britanska agencija.

Povećanje izdvajanja za kineske oružane snage u okviru budžeta pomno prate susjedi Kine i Washington kao barometar koliko agresivno će Peking osnaživati kinesku vojsku.

Ovogodišnje povećanje od 7,1 posto je sedmo uzastopno jednocifreno budžetsko povećanje za sistem nacionalne odbrane uprkos padu stope ekonomskog rasta i unutrašnjim preprekama u Kini, drugoj po veličini svjetskoj ekonomiji, uključujući i pad prometa u ogromnom sektoru nekretnina i smanjenoj općoj potrošnji.

Izvor: Agencije