Porota oslobodila policajca optuženog za smrt Afroamerikanke Breonne Taylor

Porota je oslobodila policajca kojeg se dovodilo u vezu sa smrću Afroamerikanke Breonne Taylor koja je prije gotovo dvije godine ubijena u svom stanu hitcima iz vatrenog oružja.

Policija je Breonnu Taylor pogodila s dvadesetak hitaca (EPA)

Porota je u četvrtak oslobodila policajca kojeg se dovodilo u vezu sa smrću Afroamerikanke Breonne Taylor koja je prije gotovo dvije godine ubijena u svom stanu hitcima iz vatrenog oružja i nakon toga postala simbol pokreta Crnački životi vrijede.

Policajac, bijelac Brett Hankison (45) nije bio optužen za smrt mlade žene, nego za “dovođenje u opasnost” njenih susjeda kada je pucao iz svog oružja kroz pregradni zid, prenosi Hina.

Nakon suđenja koje je trajalo sedam dana i nakon trosatnog vijećanja, porotnici su odlučili da “nije kriv”. Vijest je primio suzdržavajući se od plača.

Odluka bi mogla potaknuti nemire u Louisvilleu, najvećem gradu u Kentuckyju, gdje je u septembru 2020. situacija uzavrela kada su državni tužitelji odustali od kaznenog progona ostalih policajaca koji su bili umiješani u izgred, a Hankisona optužili samo po jednoj tački.

No njegov advokat Stew Mathews rekao je da je zadovoljan presudom. “Pravda je zadovoljena”, komentirao je, ocijenivši da je njegov branjenik “radio svoj posao policajca”.

Upad policije

Dana 13. marta 2020. tri policajca u Louisvilleu usred noći su upali u dom Breonne Taylor, 26-godišnje pomoćne njegovateljice u okviru istrage protiv osumnjičenih za preprodaju droge, među kojima je bio njen bivši partner.

Njen novi partner Kenneth Walker je zapucao iz oružja koje je legalno posjedovao, misleći da su u stan ušli provalnici. Policija je uzvratila i Breonnu Taylor pogodila s dvadesetak hitaca.

Policajci su imali takozvani nalog no knock, na temelju kojega mogu ući u stan bez upozorenja. Tvrdili su da su ipak kucali, što je Walker osporio.

Smrt Breonne Taylor nije isprva privukla veću pozornost, ali se u središte događanja vratila nekoliko mjeseci poslije, u okviru velikih proturasističkih protesta koji su potresali Sjedinjene Američke Države nakon smrti Georgea Floyda, četrdesetogodišnjeg Afroamerikanca kojeg je ugušio bijeli policajac u Minneapolisu 25. maja 2020.

Savezna vlada vodi istragu o postupanju redarstvenih snaga Louisvillea.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada