Blinken: Prođe li ruska agresija nekažnjeno, otvara se Pandorina kutija

Ruski napad na Ukrajinu jest napad na načela koja smo uspostavili nakon Drugog svjetskog rata, rekao je američki državni sekretar Antony Blinken.

Blinken je pohvalio Evropsku uniju za brzo djelovanje jer je u rekordno kratkom roku uvela nikad oštrije sankcije protiv Rusije (EPA)

Američki državni sekretar Antony Blinken je rekao da ako kršenje načela međunarodnog prava, uspostavljena nakon drugog svjetskog rata, a što sada radi Rusija, prođu nekažnjeno, otvorit će se Pandorina kutija i to će se ponavljati u svim dijelovima svijeta, prenosi Hina.

“Ruski napad na Ukrajinu jest napad na načela koja smo uspostavili nakon Drugog svjetskog rata. Ako dopustimo da se to krši bez kazne onda otvaramo Pandorinu kutiju da se to stalno ponavlja u svim dijelovima svijeta”, rekao je Blinken nakon razgovora s predsjednicom Evropske komisije Ursulom von der Leyen.

Predsjednica Komisije je sa svoje strane rekla da je Evropska unija spremna usvojiti nove oštre sankcije ako ruski predsjednik Vladimir Putin ne zaustavi rat koji je pokrenuo.

Blinken je pohvalio Evropsku uniju

“Mi smo odlučni i ujedinjeni. Evropska unija i Sjedinjene Države ostat će uz Ukrajinu i njen hrabri narod”, rekla je von der Leyen, dodajući da je Putin sve više izoliran ali da nažalost njegova vojska nastavlja s napadima na civile i s razaranjima.

Također je rekla da se čini sve kako bi se uspostavili humanitarni koridori u Ukrajini.

Blinken je pohvalio Evropsku uniju za brzo djelovanje jer je u rekordno kratkom roku uvela nikad oštrije sankcije protiv Rusije.

“To se činilo nemogućim prije samo sedmicu dana”, rekao je Blinken.

Izvor: Agencije