Bivši direktor Nissana proglašen krivim

Sud u Tokiju proglasio je krivim bivšeg izvršnog direktora Nissan Motor Grega Kellyja jer je pomogao Carlosu Ghosnu, nekadašnjem generalnom direktoru kompanije, da sakrije svoja primanja.

Sud je proglasio Grega Kellyja krivim zbog njegove uloge u neotkrivanju 80 miliona dolara prihoda Carlosa Ghosna ostvarenih tokom osam godina (EPA)

Sud u Tokiju proglasio je u četvrtak krivim bivšeg izvršnog direktora kompanije Nissan Motor Grega Kellyja jer je pomogao Carlosu Ghosnu, nekadašnjem generalnom direktoru kompanije, da sakrije svoja primanja od finansijskih regulatora.

Sud je proglasio Kellyja krivim zbog njegove uloge u neotkrivanju 80 miliona dolara Ghosnovih prihoda ostvarenih tokom osam godina, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Kelly je osuđen na šest mjeseci zatvora, uvjetno na tri godine, prenosi Wall Street Journal, dodajući da ovakva kazna znači da on neće služiti zatvorsku kaznu sve dok se bude dobro ponašao tokom trogodišnjeg perioda.

Kompanija Nissan je kažnjena sa 200 miliona jena (1,73 miliona dolara) zbog toga što nije objelodanila Ghosnova primanja.

Hapšenja i optužnice prije tri godine

Ova kompanija, treći najveći japanski proizvođač automobila, priznala je krivicu na početku suđenja prije godinu i po.

Presuda dolazi više od tri godine nakon Kellyjevog hapšenja.

Ghosn je trenutno van domašaja japanskih tužilaca, nakon što je pobjegao u Liban 2019. godine, sakriven u jednoj kutiji u privatnom avionu.

Optužnice su proistekle iz promjene finansijske regulative 2010. godine, kojom se zahtijevalo od rukovodilaca koji zarađuju više od milijardu jena (8,71 miliona dolara) da otkriju svoje plate.

Kelly je negirao da je prekršio zakon i svjedočio je da je njegova jedina namjera bila da Ghosnu, koji je također bio i izvršni direktor Renaulta, da kompenzacioni paket koji bi ga odvratio od prelaska kod rivalskog proizvođača automobila.

Izvor: Agencije