Turska obustavila suđenje za ubistvo Jamala Khashoggija

Glavni tužitelj suda u Istanbulu, na kojemu se od 2020. sudi u odsutnosti 26 saudijskih državljana optuženih za ubistvo saudijskog novinara, zatražio je da se slučaj ‘zatvori’ u Turskoj i preda Saudijskoj Arabiji.

Jamal Khashoggi je ubijen 2. novembra 2018. godine u saudijskom konzulatu u Istanbulu (EPA)

Turska želi ponovo učvrstiti veze s Rijadom kako bi joj pomogao u oporavku ekonomije te je odlučila obustaviti suđenje za ubistvo Jamala Khashoggija, saudijskog novinara ubijenog 2018. godine u Istanbulu, a odluku je osudilo udruženje za zaštitu novinara.

Glavni tužitelj suda u Istanbulu, na kojemu se od 2020. godine sudi u odsutnosti 26 saudijskih državljana optuženih za iznimno težak zločin, zatražio je u četvrtak da se slučaj “zatvori” u Turskoj i preda Saudijskoj Arabiji, prenosi Hina.

Udruženje Reporteri bez granica u Istanbulu odmah je taj zahtjev nazvalo “strašnom vijesti”, ističući da je riječ o turskom odgovoru na zahtjev koji je Saudijska Arabija “uputila 13. marta”.

Privatna novinska agencija DHA navodi da je glavni tužitelj u obrazloženju odluke istaknuo da se “slučaj otegnuo jer se odluke suda ne mogu provesti zbog toga što su optuženici strani državljani”.

Khashoggijeva zaručnica Hatice Cengiz napisala je na Twitteru da se tužitelj tako poveo za saudijskim vlastima.

Tijelo raskomadano, ostaci nisu pronađeni

“Na današnjoj raspravi tužitelj je zatražio, sukladno saudijskom zahtjevu, da se slučaj zaključi u Turskoj i preda Saudijskoj Arabiji”, napisala je Cengiz.

Suđenje 26 saudijskih državljana koje je Turska optužila za ubistvo Khashoggija počelo je na sudu u Istanbulu u julu 2020. godine u odsutnosti optuženika.

Sljedeće ročište zakazano je za 7. april.

Pedesetdevetogodišnji saudijski novinar, kritičar saudijske vlasti i kraljevske porodice, radio je za Washington Post.

Ubijen je 2. novembra 2018. godine u saudijskom konzulatu u Istanbulu, gdje je došao podići dokumenate, a tijelo mu je raskomadano i nikakvi ostaci nisu pronađeni.

Zbog tog slučaja zategnule su se veze dvije regionalne sile.

No, Ankara, koju pritišće ekonomska kriza i najviša inflacija u zadnjih 20 godina (gotovo 55 posto u zadnjih godinu dana), već se mjesecima nastoji približiti Rijadu.

Izvor: Agencije