Blinken: Rat u Ukrajini ima ‘smrtonosan’ utjecaj na arapsku regiju

Ruska invazija na Ukrajinu ima ‘smrtonosan’ učinak i prijeti sigurnosti u arapskom svijetu, posebno zbog rasta cijena pšenice, izjavio je američki državni sekretar.

Sjevernoafričke zemlje ovise o uvozu pšenice i suočavaju se s 'katastrofom' zbog ogromnog šoka koji je rat doveo do ionako ograničenih zaliha (EPA)

Ruska invazija na Ukrajinu ima “smrtonosan” učinak i prijeti sigurnosti u arapskom svijetu, posebno zbog rasta cijena pšenice, izjavio je američki državni sekretar Antony Blinken u Alžiru.

Govorio je na posljednjoj stanici njegovog putovanja, koje je počelo samitom u Izraelu, na kojem su učestvovali Blinken i ministri vanjskih poslova Egipta, Izraela i triju arapskih zemalja koje su normalizirale odnose s Izraelom 2020. godine, prenosi Fena.

Obraćajući se novinarima u Alžiru, rekao je da, iako se ruska invazija na Ukrajinu čini dalekom, već ima “smrtonosne posljedice za građane u regiji”.

“Invazija na Ukrajinu trenutno ima direktan utjecaj na živote građana arapske regije, posebno po pitanju rastućih cijena hrane, naročito pšenice”, rekao je Blinken, piše AFP.

Dodao je kako to, također, predstavlja “ozbiljnu prijetnju sigurnosti” u arapskim zemljama.

‘Suočavanje s katastrofom’

Sjevernoafričke zemlje uvelike ovise o uvozu pšenice, a Blinken je ranije kazao da se suočavaju s “katastrofom” zbog ogromnog šoka koji je rat doveo do ionako ograničenih zaliha.

I Rusija i Ukrajina su glavni proizvođači pšenice, a Moskva također izvozi ogromne količine nafte i plina.

“Važno je stati uz žrtvu i zalagati se za principe koji su također povrijeđeni”, rekao je.

Blinken se sastao s predsjednikom Alžira Abdelmadjidom Tebbouneom nakon razgovora s ministrom vanjskih poslova Ramtaneom Lamamrom.

Bio je to njegova prva posjeta kao najvišeg američkog diplomate toj sjevernoafričkoj zemlji, saveznici Moskve i velikom proizvođaču plina, koja se suočila s pozivima da poveća izvoz u Evropu nakon što su cijene porasle.

Izvor: Agencije