Antimonopolski regulatori EU pretražili urede nekoliko kompanija u Njemačkoj

Antimonoploski regulatori istražili su i akcije ruskog energetskog diva Gazproma, koji ima imovinu u Njemačkoj, na evropskom tržištu.

Gaspromovo sjedište u njemačkom gradu Berlinu (EPA)

Antimonopolski regulatori Evropske unije izveli su racije po uredima nekoliko kompanija u Njemačkoj, umiješanih u snabdijevanje, transmisiju i skladištenje prirodnog gasa, u jeku naglog rasta cijena tog energenta u Evropi.

Evropska komisija, koja reguliše konkurentsku politiku EU-a, nije imenovala kompanije koje su bile metom martovskih “iznenadnih inspekcija”.

Antimonoploski regulatori istražili su, međutim, akcije ruskog energetskog diva Gazproma, koji ima imovinu u Njemačkoj, na evropskom tržištu. Gazprom, kaka navodi AP, još nije dao komentar.

‘Zloupotreba dominantne pozicije’

Komisija sumnja da su kompanije kršile pravila konkurencije EU-a koja zabranjuju “zloupotrebu dominantne pozicije na tržištu”. Komisija naglašava kako inspekcije ne impliciraju da su umiješani u to krivi, prenijela je Fena.

Rusija je najveći izvoznik nafte, prirodnog gasa i uglja u 27-članu EU. Oko 40 posto uvoznog gasa u blok stiže iz Rusije, od koga se većina dostavlja plinovodom koji se proteže kroz Ukrajinu.

U januaru je čelnik Međunarodne energetske agencije optužio Rusiju zbog evropske krize s prirodnim gasom, navodeći da su visoke cijene tog energenta i slabi nivoi skladištenja izazvani uglavnom zahvaljujući nespremnosti Gazproma da snabdijeva tržište.

Izvor: Agencije