Vijeće sigurnosti UN-a optužilo Rusiju za ‘globalnu krizu hrane’

Moskva je dovela ljude u opasnost od ‘gladi’ počevši rat u Ukrajini, koja je žitnica Evrope, poruka je Ujedinjenih naroda.

Ukrajina i Rusija predstavljaju 30 posto svjetskog izvoza pšenice, 20 posto kukuruza i 75 posto suncokretovog ulja (EPA)

Rusija je u utorak optužena pred Vijećem sigurnosti Ujedinjenih naroda da je izazvala “globalnu krizu hrane” i da je dovela ljude u opasnost od “gladi” počevši rat u Ukrajini, koja je žitnica Evrope.

Ruski predsjednik Vladimir Putin “počeo je ovaj rat. Putin je stvorio ovu globalnu krizu hrane. I on je taj koji je može zaustaviti”, rekla je zamjenica američkog državnog sekretara Wendy Sherman na sastanku Vijeća sigurnosti UN-a posvećenom humanitarnoj situaciji u Ukrajini, prenosi Hina.

“Odgovornost za vođenje rata u Ukrajini – i za učinke rata na globalnu sigurnost hrane – jedino je na Rusiji i na predsjedniku Putinu”, kazala je ona.

Francuski ambasador pri UN-u Nicolas de Riviere istaknuo je da se “ruskom agresijom protiv Ukrajine povećala opasnost od gladi širom svijeta” i da će najprije biti pogođeno stanovništvo zemalja u razvoju.

“Rusija će nas nedvojbeno nastojati uvjeriti da upravo sankcije protiv nje stvaraju neravnotežu u svjetskoj sigurnosnoj situaciji za hranu”, dodao je De Riviere.

Nestašica hrane

Ruski ambasador pri UN-u Vasilij Nebenzia je kazao da su potencijalne turbulencije na globalnom tržištu hrane uzrokovane “neobuzdanom histerijom sankcija koju je Zapad pokrenuo protiv Rusije”.

Sherman i direktor Svjetskog programa za hranu (WFP) David Beasley izvijestili su da Ukrajina i Rusija, koje su i glavni proizvođači žitarica, predstavljaju 30 posto svjetskog izvoza pšenice, 20 posto kukuruza i 75 posto suncokretovog ulja.

Evropska unija objavila je u petak inicijativu za ublažavanje nestašice hrane uzrokovane ratom.

EU i Sjedinjene Američke Države žele multilateralnu obavezu protiv ograničenja izvoza poljoprivrednih sirovina.

Pomoćnica generalnog sekretara UN-a za humanitarna pitanja Joyce Msuya rekla je da sukob u Ukrajini “prijeti pogoršanjem stanja u najvećim svjetskim humanitarnim krizama, poput Afganistana, Jemena i Roga Afrike” gdje je nesigurnost hrane već problem.

Izvor: Agencije