Savjetnici se plašili Putinu reći istinu o ruskim gubicima

Ruske snage bile su se prisiljene vratiti u Bjelorusiju i Rusiju kako bi se reorganizirale i opskrbile.

Rusijase suočava s problemima u reorganizaciji svojih jedinica u područjima unutar Ukrajine (EPA)

Ruski predsjednik Vladimir Putin bio je dezinformiran od strane savjetnika koji su se plašili reći mu istinu – navode američki izvori uz tvrdnju da su se ruske jedinice, koje su pretrpjele velike gubitke na terenu, prisiljene vratiti u Bjelorusiju i Rusiju kako bi se “reorganizirale i opskrbile”, što je potvrdilo je i britansko ministarstvo obrane.

Razvoj događaja pokazuje “poteškoće s kojima se Rusija suočava s reorganizacijom svojih jedinica u područjima unutar Ukrajine”, navodi se, javlja Ivica Puljić, reporter Al Jazeere iz Washingtona.

„Međutim, ministarstvo obrane upozorilo je da će Rusija vjerojatno nadoknaditi svoju smanjenu sposobnost na terenu masovnim topničkim i raketnim napadima“, dodao je.

Američke i ukrajinske sumnje u ‘drastično’ smanjenje operacija

Do ovih informacija dolazi se nakon što su i američki i ukrajinski dužnosnici izrazili skepticizam zbog tvrdnji Rusije da će “drastično” smanjiti vojne operacije oko glavnog grada Ukrajine, Kijeva.

To je obećanje dato dok su se mirovni pregovori odvijali u Istanbulu.

Američki predsjednik Joe Biden rekao je da neće vjerovati riječima … “dok ne vidim kakvi su njihovi postupci na terenu”. Rekao je da Sjedinjene Države ne planiraju povući sankcije ili vojnu pomoć Ukrajini.

U međuvremenu, ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da iako postoje “pozitivni” signali s pregovora, oni se nisu “mogli čuti od eksplozija ruskih granata”.

Izvor: Al Jazeera