Mediji: Više sati Trumpovih razgovora 6. januara nije zabilježeno

Podaci Bijele kuće sadrže prazninu od sedam sati u bilješkama o zvaničnim telefonskim razgovorima koje je bivši predsjednik vodio na dan kada se odigrao smrtonosni upad u Capitol.

Komisija Zastupničkog doma istražuje da li je Donald Trump tokom 6. januara 2021. vodio komunikacije kroz nezvanične kanale (EPA)

Podaci Bijele kuće sadrže prazninu od više od sedam sati u bilješkama o zvaničnim telefonskim razgovorima koje je bivši predsjednik Donald Trump vodio 6. januara 2021. godine, na dan kada se odigrao smrtonosni upad u Capitol, objavili su američki mediji.

Zapisi predati komisiji Zastupničkog doma koja istražuje napad pokazuju da Trump nije vodio nijedan telefonski razgovor između 11:17 sati ujutro i 18:54 poslije podne, u vrijeme kada su njegove pristalice upale u Kongres dok su članovi Kongresa glasali o potvrdi pobjede demokrate Joea Bidena na izborima 2020. godine, prenosi Tanjug.

Podaci na 11 stranica predati članovima komisije pokazuju da je Trump telefonom razgovarao s najmanje osam osoba prije pauze te sa 11 osoba poslije toga, objavili su Washington Post i TV mreža CBS.

Komunikacija kroz nezvanične kanale

U brojnim dosadašnjim javnim izvještajima spominje se više razgovora koje je Trump vodio 6. januara sa svojim saradnicima i članovima Kongresa, zbog čega komisija istražuje da li je tokom dana vodio komunikacije kroz nezvanične kanale, navodi se u medijskom izvještaju, koji se poziva na izjave dvije osobe upućene u kongresnu istragu, prenosi Glas Amerike (VoA).

New York Times je objavio da se kongresni istražitelji, zajedno s federalnim tužiocima, koncentriraju na Trumpov tvit od 19. decembra 2020. godine, u kojem je pozvao pristalice da odu u Washington 6. januara, navodeći da će “biti ludo”.

Komisija Zastupničkog doma u ponedjeljak je jednoglasno glasala za podizanje optužbe za nepoštovanje Kongresa protiv Petera Navarra, bivšeg savjetnika za trgovinu predsjednika Trumpa, i Daniela Scavina, koji je bio zamjenik Trumpovog šefa kabineta.

Izvor: Agencije