Koalicija predvođena S. Arabijom prekida operacije u Jemenu tokom ramazana

Primirje je najznačajniji korak u mirovnim naporima u posljednje tri godine, dok međunarodna zajednica pokušava okončati sedmogodišnji sukob u kojem su poginuli deseci hiljada ljudi.

Koalicija kontrolira jemensko more i zračni prostor (Reuters)

Koalicija predvođena Saudijskom Arabijom koja se bori protiv Husa u Jemenu objavila je da će u srijedu zaustaviti vojne operacije, nakon što su Ujedinjeni narodi pozvali na primirje tokom mjeseca ramazana.

UN je s vojnim savezom i proiranskim Husima koji ratuju od 2015. godine radio na postizanju mirovnog sporazuma i dogovora o ublažavanju humanitarne krize u toj osiromašenoj zemlji, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Primirje je najznačajniji korak u mirovnim naporima u posljednje tri godine, dok međunarodna zajednica pokušava okončati sedmogodišnji sukob u kojem su poginuli deseci hiljada ljudi, a milioni su dovedeni na rub gladi.

“Zapovjedništvo zajedničkih snaga objavljuje da prekida vojne operacije u Jemenu od srijede u 6:00 sati ujutro”, prenijela je saudijska novinska agencija SPA saopćenje glasnogovornika koalicije.

Omogućiti ulazak brodova u luku Hodeidah

Ta je odluka uslijedila u jeku međunarodnih napora da se okonča jemenska kriza i postigne sveobuhvatno političko rješenje, dodaje agencija.

UN je pozvao na prekid vatre tokom ramazana u zamjenu za to da se brodovima omogući ulazak u luku Hodeidah, koju drže Husi, te manjem broju komercijalnih aviona korištenje aerodroma u Sani, rekli su upućeni izvori.

Aerodrom u Sani zatvoren je od 2015. godine, kada je koalicija intervenirala nakon što su Husi svrgnuli vladu Abd-Rabbua Mansoura Hadija 2014. godine.

Koalicija kontrolira jemensko more i zračni prostor.

Izvor: Agencije