Tajvan udvostručuje godišnju proizvodnju raketa

Otočka država planira povećati godišnji kapacitet proizvodnje raketa na 497, sa sadašnjih 207 godišnje, zbog rastuće vojne prijetnje Kine.

Tajvan planira početi proizvodnju 'dronova za napad', s godišnjim ciljem proizvodnje od 48 letjelica (EPA)

Tajvan planira udvostručiti godišnji kapacitet proizvodnje raketa, na blizu 500 u ovoj godini, navelo je u najnovijem izvještaju Ministarstvo odbrane Tajvana.

Ovakav potez dolazi u sklopu nastojanja ovog otoka da ojača vlastitu borbenu moć usred, kako tvrdi, rastuće vojne prijetnje Kine, ocjenjuje Reuters.

Tajvan je prošle godine odobrio dodatnu vojnu potrošnju od 240 milijardi tajvanskih dolara (8,6 milijardi američkih dolara) u narednih pet godina, jer su tenzije s Kinom, koja tvrdi da polaže pravo na taj otok, dostigle rekordan nivo.

U planu i proizvodnja dronova

Ministarstvo odbrane Tajvana je u najnovijem saopćenju navelo da dodatna potrošnja uključuje planove za povećanje godišnjeg kapaciteta proizvodnje raketa na 497, sa sadašnjih 207 godišnje.

Riječ je o raketama “zemlja-zrak” tajvanske proizvodnje “Wan Chien”, kao i unapređenoj verziji rakete “Hsiung Feng IIE”.

Ministarstvo odbrane također planira početi proizvodnju “dronova za napad”, s godišnjim ciljem proizvodnje od 48 takvih letjelica.

Izvor: Agencije