Američki državni tužitelji će progoniti ‘korumpirane’ ruske oligarhe

Američki predsjednik Joe Biden je ranije zaprijetio ruskim oligarsima da će im zaplijeniti ‘jahte, luksuzne stanove i privatne aviona sumnjivog porijekla’.

Odjel pod nazivom 'Kleptocapture' imat će više od deset državnih tužitelja te istražitelje savezne policije, porezne i poštanske službe (AFP)

Američko Ministarstvo pravosuđa je zadužilo desetak državnih tužitelja za progon “korumpiranih ruskih oligarha” i svih onih koji budu kršili sankcije koje je Washington uveo Moskvi nakon invazije na Ukrajinu.

“Nećemo štedjeti truda da bismo istražili, uhapsili i gonili sve čije kriminalne radnje omogućavaju ruskoj vladi da nastavlja ovaj nepravedan rat”, rekao je ministar Merrick Garland u saopćenju u kojemu se iznose glavne značajke posebnog odjela o kojem je ranije izvijestio predsjednik Joe Biden.

Odjel pod nazivom “Kleptocapture” imat će više od deset državnih tužitelja te istražitelje savezne policije, porezne i poštanske službe, prenosi Hina.

Gonit će sve koji budu kršili sankcije uvedene Rusiji prije i nakon početka napada na Ukrajinu, kao i one buduće.

Joe Biden zaprijetio oligarsima

Pratit će kako se poštuju mjere uvedene protiv ruskih novčarskih ustanova, nadzirući, naprimjer, korištenje kriptovaluta.

Moći će zaplijeniti imovinu pojedinaca koji su na meti sankcija ako je ona stečena na “nezakonit način”, dodaje Ministarstvo pravosuđa.

Za sada je imovina nekih oligarha zamrznuta, što znači da je ne mogu prodati ni iznajmljivati, ali su i dalje njeni vlasnici.

U govoru koji je u utorak navečer održao u Kongresu, predsjednik SAD-a Joe Biden je zaprijetio ruskim oligarsima da će im zaplijeniti “jahte, luksuzne stanove i privatne aviona sumnjivog porijekla”.

Izvor: Agencije