SAD: Bijela kuća traži od Kongresa 10 milijardi dolara za pomoć Ukrajini

Paket pomoći koristiće se za podršku Odjelu odbrane u naporima da pomogne snagama Evropske komande i NATO-u u toj regiji.

Ovaj zahtjev identifikuje hitnu potrebu za 10 milijardi dolara dodatne humanitarne, bezbjednosne i ekonomske pomoći Ukrajini i srednjoevropskim partnerima (Reuters)

Bijela kuća zatražila je od Kngresa Sjedinjenih Američkih Država 10 milijardi dolara za pomoć Ukrajini, javlja Anadolija.

“Ovaj zahtjev za finansiranjem zasnovan je na najboljim informacijama administracije o zahtjevima za resursima u ovom trenutku”, rekla je v.d. direktorice Kancelarije za upravljanje i budžet Bijele kuće Shalanda Young u pismu predsjednici Predstavničkog doma Nancy Pelosi.

Young je navela da je to dio zahtjeva za hitno finansiranje u iznosu od 32,5 milijardi dolara Kongresu, koji uključuje 22,5 milijardi dolara u fondovima za korona virus “da bi se izbjeglo ometanje tekućih napora za odgovor na COVID tokom sljedećih nekoliko mjeseci”.

U pismu se ističe da su SAD Ukrajini već pružile pomoć vrijednu 1,4 milijarde dolara, naglašavajući potrebu za većim izdvajanjima.

“Ovaj zahtjev identifikuje hitnu potrebu za 10 milijardi dolara dodatne humanitarne, bezbjednosne i ekonomske pomoći Ukrajini i srednjoevropskim partnerima zbog neopravdane i ničim izazvane invazije Rusije”, navela je Young.

Napad na Ukrajinu izazvao bijes međunarodne zajednice

Paket pomoći koristiće se za podršku Odjelu odbrane u naporima da pomogne snagama Evropske komande i NATO-u u toj regiji. Uključuje finansiranje sajber bezbjednosti, kao i humanitarne pomoći.

Američki zakonodavci imaju rok do 11. marta da postignu dogovor o sporazumu o finansiranju.

“Pozivam Kongres da se pozabavi ovim kritičnim i hitnim potrebama kao dio sveobuhvatnog zakona o državnom finansiranju prije roka 11. marta”, rekla je Young i dodala da bi se s obzirom na brz razvoj situacije mogle pojaviti i dodatne potrebe.

Napad Rusije na Ukrajinu koji je počeo 24. februara izazvao je bijes međunarodne zajednice, a Evropska unija, Ujedinjeno Kraljevstvo, Kanada, Japan i Sjedinjene Američke Države (SAD) Moskvi su uvele ekonomske sankcije.

Prema podacima UN-a, u Ukrajini je od početka rata ubijeno 227 civila, a 525 ranjeno. Ukrajinske vlasti procjenjuju da je broj poginulih više od 2.000. Agencija Ujedinjenih naroda za izbjeglice (UNHCR) procjenjuje da je više od milion ljudi izbjeglo u susjedne zemlje.

Izvor: Agencije