Kako se ruska invazija na Ukrajinu može odraziti na američku ekonomiju

Politička zbivanja vezana uz ruski rat i američke sankcije imat će pet direktnih efekta koje će američki građanin osjetiti u narednom razdoblju.

Politička zbivanja vezana uz ruski rat i američke sankcije imat će direktne učinke na američke građane (Getty)

Ruska invazija na Ukrajinu i nezapamćene sankcije koje su uvedene kao odgovor Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i njihovih saveznika doveli su do ozbiljnih previranja i krize u globalnoj ekonomiji i na finansijskim tržištima. Kakva je situacija s američkom ekonomijom, koja slovi za najjaču na svijetu?

Izvještaj na američkoj web stranici The Hill kaže da su ove sankcije poremetile lance opskrbe širom svijeta, što je utjecalo na hranu, energiju i industrijske proizvode, u svjetlu velike inflacijske krize, efekata na globalni sektor putovanja i nestabilnosti na berzi.

U izvještaju se dodaje da će politička zbivanja vezana uz ruski rat i američke sankcije imati pet direktnih učinaka koje će američki građani osjetiti u narednom razdoblju.

Rast cijena energije i nafte

Cijene nafte su u ponedjeljak doživjele vrtoglavi rast, kada je ruski rat protiv Ukrajine ušao u peti dan. SAD i Evropska unija nastavile su uvoditi nove sankcije, pa je cijena nafte tipa Brent premašila 100 dolara po barelu. Cijene nafte nastavile su rasti i u utorak.

Autori izvještaja pojašnjavaju da se ovaj rast čini razumljivim s obzirom na to da je Rusija 2020. godine bila treći najveći vanjski dobavljač nafte za SAD. Rusija je također izvezla 13 milijardi dolara fosilnih goriva u SAD 2019. godine.

Ove cijene rastu unatoč činjenici da se sankcije uvedene Rusiji nisu odnosile na energetski sektor, što je odluka koju je donio predsjednik Joe Biden kako bi ograničio štetu koju bi američki građani osjetili u smislu potrošnje goriva.

No, unatoč tim mjerama, Thierry Bros, energetski analitičar i profesor na Institutu političkih nauka u Parizu, naglašava da će “cijene ostati vrlo nestabilne, jer Vladimir Putin u svakom trenutku može odlučiti smanjiti opskrbu”.

Problemi u lancu opskrbe poljoprivrednika mogli bi povećati cijene hrane

Prema izvještaju, poljoprivrednici u SAD-u moraju se pripremiti za rast cijena gnojiva, koje su već doživjele rekordni rast prije ovog sukoba. Rusija, koja je globalni proizvođač gnojiva u velikim količinama i po niskoj cijeni, drugi je najveći svjetski proizvođač potaš gnojiva nakon Kanade.

U četvrtak je američki ministar poljoprivrede Tom Vilsack rekao da je njegov najveći strah u svjetlu trenutne krize da će poljoprivredni sektor u SAD-u biti pogođen rastom cijena gnojiva.

Iako postoje mehanizmi za povećanje domaće proizvodnje u kratkom roku, stoji u izvještaju, pitanje je: kada će ovaj nedostatak početi utjecati na lance opskrbe i proširiti svoj utjecaj na poljoprivrednike?

Sa svoje strane, Patrick Donnelly, analitičar konsultantske kuće Third Bridge, upozorio je da će direktni utjecaj ove krize biti dalja inflacija poljoprivrednih sirovina, a zatim i cijena hrane, stoga bi Amerikanci trebali očekivati da će plaćati veće iznose kada idu u kupovinu u predstojećoj godini.

Ograničenja putovanja i visoki troškovi letenja

Ukrajina je odlučila zatvoriti svoj zračni prostor, u čemu su je slijedile mnoge zemlje Evropske unije. Također, niz avioprijevoznika je otkazao sve letove za Rusiju.

U izvještaju se navodi da su zrakoplovne vlasti u svijetu trenutno uvele ograničenja na komercijalne letove iznad Ukrajine, Bjelorusije i dijelova zapadne Rusije. Ova ograničenja će podići cijene karata za letove prema Bliskom istoku, Africi i Aziji. Čak i oni koji će putovati daleko izvan zone sukoba mogu biti pogođeni, a razlog su visoke cijene energenata.

U izvještaju se dodaje da je gorivo za mlazne avione jedan od najvažnijih aspekata potrošnje za avioprijevoznike. Prema tome, visoke cijene goriva odrazit će se i na poskupljenje karata.

Nestabilnost berze

Dionice su konstantno padale u posljednjem razdoblju jer je Rusija nastavila mobilizirati svoje snage na ukrajinskoj granici, a tržišta su se pripremala za šok koji će ova vojna konfrontacija predstavljati. Izbijanje rata i neviđene sankcije Rusiji mogle bi nastaviti izazivati nestabilnosti na finansijskim tržištima, dok se nastavlja neizvjesna budućnost. Početkom 2022. Industrijski indeks Dow Jones pao je za više od sedam posto, Standard & Poor's 500 indeks za devet posto, a Nasdaq Composite indeks za 13 posto, prema web stranici The Hill.

S druge strane, Lindsey Bell, tržišna i financijska analitičarka kompanije Ally za bankarstvo i ulaganja, upozorava da bi ovaj geopolitički potres u Evropi mogao izvršiti pritisak na dionice i dovesti do pada njihove vrijednosti. No povijest nas je naučila da bi to mogla biti dobra prilika za kupovinu za dugoročne ulagače. Iako postoji nekoliko rizika koji ovu investiciju čine pravom avanturom, situacija se može oporaviti brže od očekivanog.

Ubrzano povećanje stope u američkim Federalnim rezervama

Prema izvještaju The Hilla, visoka cijena energije i hrane te poremećaji u lancu opskrbe mogli bi uzrokovati dodatni pritisak na inflaciju u SAD-u, te prisiliti američke Federalne rezerve (FED) da ubrzaju provedbu svojih planova za podizanje kamatnih stopa.

FED je ove godine već bio spreman povećati kamatne stope zbog visoke inflacije koja je premašila njegova očekivanja.

Stoga David Mericle, ekonomist u Goldman Sachsu, očekuje da će godišnja inflacija cijena (bez hrane i energenata) ove godine dosegnuti 3,7 posto, dok su prethodna očekivanja upućivala na 3,1 posto.

Izvor: Agencije