Njemački predsjednik: Rat u Ukrajini će potrajati

Steinmeier je rekao kako „ne vidi znake“ da će se ovaj rat „uskoro završiti“.

„Vjerovatno će trajati dugo i mi ćemo biti strpljivi“, rekao je njemački predsjednik u vojnoj bazi u Rukli pored svog litvanskog kolege Nausede (EPA)

Njemački predsjednik Frank-Walter Steinmeier ocijenio je kako se treba pripremiti za „dug rat“ u Ukrajini gdje je ruska vojna ofanziva ušla u drugu sedmicu, prenosi agencija Beta pozivajući se na AFP.

U izjavi iz Litvanije gdje je posjetio njemačke snage raspoređene u toj baltičkoj članici NATO-a, Steinmeier je rekao kako „ne vidi znake“ da će se ovaj rat „uskoro završiti“.

„Vjerovatno će trajati dugo i mi ćemo biti strpljivi“, rekao je njemački predsjednik u vojnoj bazi u Rukli u centru zemlje pored svog litvanskog kolege Gitanasa Nausede.

Nema opravdanja za dešavanja u Ukrajini

On je rekao da rat predstavlja „kršenje međunarodnih zakona“ i dao uvjeravanja Litvaniji koja strahuje da će biti naredna meta Rusije ako ona zauzme Ukrajinu, da može računati na solidarnost NATO-a, te kako ta solidarnost funkcionira bez ikakve rezerve.

„Niko tokom historije neće moći opravdati ono što se sada dešava u Ukrajini“, rekao je on i dodao „kako roditelji gube svoju djecu, njihova djeca gube svoje roditelje, ljudi gube sve“.

Njemačka predvodi multinacionalnu NATO borbenu grupu stacioniraju u Litvaniji i nedavno je povećala broj vojnika.

Izvor: Agencije