Carigradski patrijarh: Meta sam za Rusiju

Bartolomej I, počasni poglavar Pravoslavnih crkava koji je 2018. priznao autokefalnost Ukrajinske pravoslavne crkve, kaže da je postao ‘meta za Moskvu’.

Bartolomej I je posjetio ukrajinski konzulat u Istanbulu kako bi izrazio podršku Ukrajini (EPA)

Carigradski patrijarh Bartolomej I, počasni poglavar Pravoslavnih crkava koji je 2018. godine priznao autokefalnost Ukrajinske pravoslavne crkve, rekao je da je postao “meta za Moskvu”.

“Naša patrijaršija i ja osobno postali smo meta”, rekao je on za CNN-Turska u srijedu navečer, prenosi Hina.

To što je Carigradska ekumenska patrijaršija sa sjedištem u Istanbulu priznala “autokefalnost”, što znači nezavisnost Ukrajinske pravoslavne crkve, razbjesnilo je Rusiju toliko da žele udariti na mene, dodao je.

“Danas vidimo u kojoj smo mjeri bili u pravu što smo tako postupili (…) No, voljeli bismo da ruska država i Crkva ne pokazuju toliko neprijateljstvo prema meni i patrijarhatu i da prihvate tu odluku.”

“No. to se nije dogodilo, naša patrijaršija i ja lično postali smo mete”, kazao je Bartolomej I.

Podrška Ukrajini i ukrajinskom narodu

Bartolomej je rekao da je posjetio ukrajinski konsulat u Istanbulu kako bi izrazio podršku Ukrajini i telefonom razgovarao s predsjednikom Volodimirom Zelenskim.

“Zamolio nas je da molimo i to ćemo s radošću učiniti”, dodao je.

“On [Zelenski] daje primjer svom narodu. Oni se ne žele predati i u pravu su. Zašto predati svoju slobodu okupatoru?”, upitao se Bartolomej.

U vezi s izjavama ruskog predsjednika i s invazijom na Ukrajinu dodao je: Vladimir “Putin je veoma pametan, energičan. Kako je mogao donijeti takvu odluku? Sada ga svi mrze.”

Carigradska ekumenska patrijaršija je u oktobru 2018. godine priznala Ukrajinsku pravoslavnu crkvu, što je razbjesnilo Pravoslavnu crkvu u Moskvi, koja je osudila “raskol” i prekinula veze s Carigradom.

Autokefalnost Ukrajinske pravoslavne crkve još nisu priznale neke pravoslavne crkve u svijetu.

Izvor: Agencije