Potpukovnik Vojske Srbije stradao na zadatku u UN-ovoj misiji u Kongu

U helikopteru je bilo osam pripadnika među kojima šest pakistanskih vojnika, i po jedan državljanin Srbije i Rusije.

Helikopter je izviđao situaciju kada su izbile borbe sa pobunjenicima, rekao je UN-ov zvaničnik (EPA - Ilustracija)

Prilikom realizacije redovnog zadatka izviđanja iz zraka u misiji Ujedinjenih naroda u Demokratskoj Republici Kongo u utorak je na istoku te zemlje došlo do pada helikoptera u kojem je stradao i pripadnik Vojske Srbije, potpukovnik Dejan Stanojević, saopštilo je Ministarstvo odbrane te zemlje.

Prema prvim informacijama, na helikopter je pucano sa zemlje, nakon čega se helikopter zapalio i srušio, prenio je Tanjug. Nije bilo preživjelih.

Pakistanska vojska također je saopštila da je šest njenih pripadnika u okviru Mirovne misije UN-a izgubilo život kada je njihov helikopter oboren na istoku Konga, u istim incidentu.

U helikopteru je bilo osam pripadnika među kojima šest pakistanskih vojnika, i po jedan državljanin Srbije i Rusije.

Osiguravanje globalnog mira

Pakistanska vojska je objavila imena šestorice poginulih vojnika, prenosi AP.

“Pakistan je uvijek imao ključnu ulogu kao odgovorna članica međunarodne zajednice koja pomaže ostvarivanju ideala globalnog mira i sigurnosti kroz mirovne misije Ujedinjenih naroda”, navodi se u saopštenju vojske.

Portparol generalnog sekretara UN-a Stephane Dujarric potvrdio je da se u helikopteru nalazilo osam osoba, uključujući srpskog državljanina.

On je rekao da je helikopter izviđao situaciju kada su izbile borbe sa pobunjenicima, ali je apelovao na strpljenje kada je u pitanju utvrđivanje uzroka pada letjelice.

Izvor: Agencije