Njemačkoj trebaju tri godine da postane nezavisna o ruskom plinu

Bez opskrbe ruskog plina njemačka ekonomija pretrpjela bi ogromnu štetu, koju treba izbjeći ako je na bilo koji način moguće, kažu iz energetskog diva E.ON.

Izvršni direktor E.ON-a procjenjuje da će Njemačkoj trebati tri godine da postane nezavisna o plinu iz Rusije (Reuters)

Njemačkoj će trebati tri godine da organizira alternativne opskrbe plinom kako bi postala nezavisna o plinu iz Rusije, izjavio je glavni izvršni direktor njemačkog energetskog diva E.ON Leonhard Birnbaum.

“Procijenili smo da bi to zahtijevalo razdoblje od tri godine”, rekao je on za njemačke medije, odgovarajući na pitanje koliko brzo bi se Njemačka mogla odviknuti od ruskog plina, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

“Bez opskrbe ruskog plina njemačka ekonomija pretrpjela bi ogromnu štetu, koju treba izbjeći ako je na bilo koji način moguće,” dodao je.

Upozorenje na sekundarne efekte

Upozorio je i na sekundarne efekte zbog nestašice komponenti i repromaterijala u raznim daljnjim industrijama.

Na sastanku čelnika Evropske unije u petak nije se pojavio zajednički stav o prošlosedmičnom zahtjevu Rusije da “neprijateljske” zemlje moraju plaćati svoj plin u rubljama, a ne eurima.

To je bilo nakon što su se Sjedinjene Američke Države i evropski saveznici udružili oko niza sankcija usmjerenih Rusiji zbog njene invazije na Ukrajinu.

Izvor: Agencije