Vođa vojne hunte u Mijanmaru obećao da će uništiti protivnike

Mijanmar je zapao u haos od vojnog udara 1. februara prošle godine, više od 1.700 civila je ubijeno i gotovo 13.000 uhapšeno.

Vojne vlasti 'neće više pregovarati... i uništit će do kraja' grupe koje se bore da ih svrgnu, rekao je Min Aung Hlaing (EPA)

Vođa vojne hunte u Mijanmaru obećao je da će “uništiti” protivnike režima.

Vojne vlasti “neće više pregovarati… i uništit će do kraja” grupe koje se bore da ih svrgnu, rekao je Min Aung Hlaing ispred više od 8.000 vojnika okupljenih u Naypyidawu, glavnom gradu zemlje, prenosi Beta.

Vojska je ponovo pokazivala svoju moć, tenkovi su prošli velikim ulicama, a poslije njih kamioni nosači raketa i komadi artiljerije dok su borbeni avioni nadlijetali gradom noseći žutu, crvenu i zelenu boju nacionalne zastave.

Zamjenik ministra odbrane Rusije, važnog snabdjevača oružja i tradicionalnog saveznika mijanmarskih generala, trebao je također prisustvovati defileu, ali glasnogovornik vojne hunte rekao je da nije mogao doći, zbog “poslova u njegovoj zemlji”.

Više od 1.700 ubijenih i 13.000 uhapšenih

Prošle godine je Dan oružanih snaga obilježen najtežom represijom od državnog udara, u kojem je svrgnuta civilna liderka zemlje Aung San Suu Kyi 1. februara 2021. godine.

Tada su sigurnosne snage ubile 163 demonstranta, prema lokalnoj nevladinoj organizaciji, Udruženju za pomoć političkim zatvorenicima.

Mijanmar je zapao u haos od vojnog udara 1. februara prošle godine.

Više od 1.700 civila je ubijeno i gotovo 13.000 uhapšeno prema tom udruženju, a Ujedinjeni narodi osuđuju “vjerovatne ratne zločine i zločine protiv čovječnosti”.

Ta brutalna represija prošle godine okončala je velike mirne demonstracije koje su potresale zemlju u prvim sedmicama poslije državnog udara.

Od tada građanske milicije, potpomognute etničkim manjinama, uzele su oružje protiv vlasti u više oblasti.

Rusija i Kina hunti dopremaju oružje

Vojska odgovara paljenjem kuća i nasiljem u kojem su deseci hiljada ljudi raseljeni.

Vojne vlasti koriste podjele u međunarodnoj zajednici.

S jedne strane Sjedinjene Američke Države su u petak objavile nove sankcije protiv vojske, nekoliko dana pošto su zvanično označile kao “genocid” brutalno ophođenje mijanmarske vojske prema muslimanskoj manjini Rohinja 2017. godine.

S druge strane Peking i Moskva nastavljaju snabdijevati vojne vlasti oružjem, ratnim avionima i oklopnim vozilima, prema specijalnom izvjestitelju UN-a Tomu Andrewsu.

Izvor: Agencije