Joe Biden uvodi porez za najbogatije Amerikance

Prvi put će 700 najbogatijih Amerikanaca plaćati direktan porez, piše ‘Washington Post’, pozivajući se na pet izvora i administrativni dokument.

Administracija predsjednika SAD-a do sada nije izlazila s planom o porezu koji bi pogodio bogatstvo američkih milijardera (EPA)

Bijela kuća će u ponedjeljak predstaviti plan za uvođenje “minimalnog poreza” za milijardere, u okviru budžeta za 2023. godinu.

Prvi put će 700 najbogatijih Amerikanaca plaćati direktan porez, piše Washington Post, pozivajući se na pet izvora i administrativni dokument u koji je imao uvid, prenosi Tanjug.

Ured za upravljanje i budžet Bijele kuće i ekonomski savjetnici procijenili su ove jeseni da je 400 porodica milijardera plaćalo prosječnu federalnu poresku stopu od 8,2 posto na svoje prihode između 2010. i 2018. godine.

Ta stopa je niža od stope koju plaćaju milioni Amerikanaca koji pripadaju srednjoj klasi.

Milijarderi koji plaćaju nižu stopu morat će platiti razliku između onoga što su do sada plaćali i stope od 20 posto, a oni koji već plaćaju više od 20 posto neće dugovati dodatne poreze.

Novi prihodi 360 milijardi dolara

Kako se navodi u dokumentu, plan predsjednika Joea Bidena “Minimalni porez na dohodak milijardera” uspostavio bi minimalnu poresku stopu od 20 posto za sva američka domaćinstva vrijedna više od 100 miliona dolara, navodi se u dokumentu.

Tako bi većina novih prihoda prikupljenih porezom dolazila od američkih milijardera.

Bijela kuća procjenjuje da bi uvođenjem novog poreza prihodi u narednih 10 godina bili povećani za gotovo 360 milijardi dolara.

Očekuje se da će Bijela kuća predstaviti prijedlog budžeta u ponedjeljak.

Biden je govorio u prilog uvođenja poreza najbogatijim Amerikancima, ali njegova administracija do sada nije izlazila s planom o porezu koji bi pogodio bogatstvo američkih milijardera.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada