Azerbejdžan demantira povlačenje iz Nagorno-Karabaha

Moskva je ranije optužila Azerbejdžan za kršenje mirovnog sporazuma upadom u zonu i gađanjem položaja vojske Nagorno-Karabaha dronovima.

Nagorno-Karabah je teritorij većinski naseljen Armencima koji je proglasio nezavisnost, a nalazi se unutar teritorija Azerbejdžana (EPA - Ilustracija)

Azerbejdžan je negirao tvrdnje Moskve da je povukao svoje snage iz zone kojom patroliraju ruski mirovnjaci u regiji Nagorno-Karabaha.

“Nema promjene položaja azerbejdžanske vojske u naselju Faruk, koje je dio suverenih teritorija naše zemlje”, saopćilo je azerbejdžansko Ministarstvo odbrane, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Moskva je u subotu optužila Azerbejdžan za kršenje mirovnog sporazuma upadom u zonu i gađanjem položaja vojske Nagorno-Karabaha dronovima.

Azerbejdžan izašao kao pobjednik

“Između 24. i 25. marta oružane snage Azerbajdžana prekršile su trilateralni sporazum čelnika Rusije, Azerbajdžana i Armenije ušavši u zonu odgovornosti ruskog kontingenta mirovnih snaga u Nagorno-Karabahu”, navedeno je u saopćenju ruskog Ministarstva odbrane.

Ministarstvo odbrane u Moskvi ranije je saopćilo da je Azerbejdžan nakon pregovora povukao svoje snage iz ove oblasti.

“Informacija o povlačenju jedinica azerbejdžanske vojske sa položaja nije tačna. Naša vojska u potpunosti kontrolira situaciju”, navelo je azerbejdžansko Ministarstvo odbrane.

Nakon sukoba između Armenije i Azerbejdžana za kontrolu nad Nagorno-Karabahom između septembra i novembra 2020. godine, Azerbejdžan je izašao kao pobjednik, ponovo osvojivši teritorij koji je izgubio u ranijem ratu od 1991. do 1994. godine.

Mnoga su pitanja ostala neriješena, uključivo pravni status Nagorno Karabaha i Armenaca koji tamo žive.

Nagorno-Karabah je teritorij većinski naseljen Armencima koji je proglasio nezavisnost, a nalazi se unutar teritorije Azerbejdžana.

Rastući utjecaj Turske

Sporazumom od 9. novembra 2020. godine, koje su potpisali ruski predsjednik Vladimir Putin i armenski i azerbejdžanski čelnici, Nikol Pašinjan i Ilham Alijev, završen je sukob između Armenije i Azerbajdžana, koji je trajao šest sedmica.

Moskva je potom rasporedila gotovo 2.000 mirovnih snaga, potvrđujući svoju ulogu glavne sile u tom dijelu bivšeg Sovjetskog saveza, gdje i Turska ima rastući utjecaj, zahvaljujući savezničkim odnosima s Azerbajdžanom.

Izvor: Agencije