Borrell vjeruje da je nuklearni sporazum s Iranom ‘vrlo blizu’

Neuspjeh nastojanja da se pakt obnovi mogao bi donijeti rizik od regionalnog rata ili rezultirati oštrijim zapadnim sankcijama Iranu.

"Sada smo vrlo blizu dogovoru o sporazumu i nadam se da će to biti moguće", rekao je Borrell (Reuters)

Visoki predstavnik Evropske unije za vanjsku politiku i sigurnost Josep Borrell je rekao da su Iran i svjetske sile “vrlo blizu” dogovoru o oživljavanju nuklearnog sporazuma iz 2015., kojim bi se obuzdao nuklearni program Teherana u zamjenu za ukidanje strogih sankcija, prenosi Hina.

Bivši američki predsjednik Donald Trump odustao je od pakta 2018., što je potaknulo Teheran da počne s kršenjem nuklearnih ograničenja otprilike godinu dana kasnije, a jedanaestomjesečni pregovori o njegovu oživljavanju obustavljeni su u Beču ranije ovog mjeseca nakon što je Rusija iznijela novu prepreku.

Rusija je kasnije pojasnila kako je dobila pismene garancije da će moći obavljati svoj posao kao strana u sporazumu, dajući naslutiti da bi Moskva mogla omogućiti njegovo oživljavanje.

Dogovor “za nekoliko dana”

“Sada smo vrlo blizu dogovoru o sporazumu i nadam se da će to biti moguće”, rekao je Borrell na međunarodnoj konferenciji Doha Forum.

Borrell je kasnije rekao novinarima kako vjeruje da bi se dogovor mogao postići “za nekoliko dana”.

Neuspjeh nastojanja da se pakt obnovi mogao bi donijeti rizik od regionalnog rata ili rezultirati oštrijim zapadnim sankcijama Iranu, kao i kontinuiranim pritiskom na svjetske cijene nafte koje su i tako već visoke zbog sukoba u Ukrajini, smatraju analitičari.

Izvor: Agencije