S. Arabija pokrenula vojnu akciju protiv Husija u Jemenu

Koalicija predvođena Saudijskom Arabijom započela je danas sa zračni napadima na jemenski glavni grad Sanu i lučki grad Hodeidah.

U svojoj poruci Vijeću, misija Saudijske Arabije pri UN-u ukazuje na činjenicu da napade na Kraljevinu izvode Husi uz podršku Irana (Reuters)

Koalicija predvođena Saudijskom Arabijom započela je u subotu sa zračnim napadima na jemenski glavni grad Sanu i lučki grad Hodeidah, s namjerom da zaustavi napade na svoja naftna postrojenja koje su pokrenuli pobunjenički Husi, izvijestili su saudijski mediji, prenosi Reuters.

Pokret Husi povezan je s Iranom i kontrolira veći dio sjevernog Jemena, uključujući i glavni grad Sanu, a koalicija tvrdi da vojnom akcijom želi “zaštititi globalne izvore energije”.

Koalicija je ranije priopćila da je presrela i uništila dva drona iznad Jemena koji su bili lansirani prema saudijskim naftnim postrojenjima u Hodeidahu na Crvenom moru te je pozvala civile da ne borave u blizini bilo kojeg naftnog nalazišta ili postrojenja u tom gradu.

Napadi Husa

Husi su u petak objavili da su započeli napade na saudijske energetske objekte a koalicija predvođena Saudijskom Arabijom navela je da je pogođeno postrojenje za distribuciju naftnih derivata naftnog diva Aramco u Jeddahu. Došlo je do požara u dva spremnika, ali bez žrtava.

Lokalna televizija povezana s Hutima izvijestila je da su koalicijski ratni zrakoplovi pokrenuli napade na grad Hodeidah i da letovi još uvijek traju, dok su stanovnici rekli za Reuters da su napadi u blizini luke Hodeidah.

Objavljeno je i da su napadnuti luka Salif, elektroenergetska korporacija te naftna postrojenja u Hodeidahu.

Stanovnici glavnog jemenskog grada Sane kazali su pak Reutersu da je bombardirana upravna zgrada naftne kompanije Safer na jugu grada.

Sazivanje vanredne sjednice

Saudijska Arabija traži održavanje vanredne sjednice Vijeća sigurnosti UN-a, kako bi se osudili napadi jemenskog oružanog pokreta Ansar Alah, poznat kao Husi, prenosi TASS pozivajući se na izvještaj televizije Al Arabija, javlja Tanjug.

“U svojoj poruci Vijeću, misija Saudijske Arabije pri UN-u ukazuje na činjenicu da napade na Kraljevinu izvode Husi uz podršku Irana“, navodi se u saopštenju.

“Zadržavamo pravo da preduzmemo sve mjere za odbranu naše teritorije i pozivamo Vijeće sigurnosti UN-a da sazove sastanak kako bi osudio napade“, precizirano je u dokumentu, navodi TASS.

Izvor: Agencije