Rusija optužuje: Azerbejdžan krši sporazum u Nagorno-Karabahu

Rusija je u subotu optužila Azerbajdžan za kršenje sporazuma o prekidu vatre s Armenijom potpisan nakon rata u Nagorno-Karabahu 2020.

Nagorno-Karabah je teritorij većinski naseljen Armencima koji je proglasio neovisnost a nalazi se unutar teritorija Azerbajdžana (EPA)

Rusija je u subotu optužila Azerbajdžan za kršenje sporazuma o prekidu vatre s Armenijom potpisan nakon rata u Nagorno-Karabahu 2020., jer su njegove snage ušle u zonu pod kontrolom ruskih mirovnih snaga i tamo postavile nadzornu postaju, prenosi Hina.

“Između 24. i 25. marta oružane snage Azerbajdžana prekršile su trilateralni sporazum čelnika Rusije, Azerbajdžana i Armenije ušavši u zonu odgovornosti ruskog kontingenta mirovnih snaga u Nagorno-Karabahu”, kaže se u saopćenju ruskog ministarstva obrane.

Ministarstvo je dodalo da su azerbajdžanske snage postavile nadzornu postaju i izvele četiri napada dronom na snage Nagorno-Karabaha u blizini mjesta Faruk.

Moskva je pozvala na povlačenje azerbajdžanskih snaga.

“Ruska komanda kontingenta za održavanje mira poduzima mjere kako bi se riješila situacija … poslan je poziv na povlačenje snaga azerbajdžanskoj strani”, dodaje se.

Vanredno stanje

Predsjednik nepriznate Republike Nagorno-Karabah Araik Harutjunjan potpisao je ukaz o privremenom ograničavanju prava i sloboda zbog uvođenja ratnog stanja, navedeno je na Telegram kanalu zvaničnog informativnog centra NKR, prenosi Tanjug.

“Predsjednik Republike Nagorno-Karabah Arajik Harutjunjan potpisao je ukaz o privremenom ograničavanju prava i sloboda u uslovima ratnog stanja proglašenog na teritoriji Republike Arcah (Nagorno-Karabah)”, navodi se u saopštenju, prenela je agencija RIA Novosti.

Prema uredbi, ograničeno je pravo na slobodu okupljanja, a zabranjeni su i štrajkovi.

“Pored toga, obustavlja se rad organizacija koje se bave propagandom ili drugim aktivnostima usmerenim protiv odbrambenih sposobnosti i bezbjednosti Republike Arcah”, navedeno je kanalu Telegram.

Rastući utjecaj Turske

Nakon sukoba između Armenije i Azerbajdžana za kontrolu nad Nagorno-Karabahom između septembra i novembra 2020., Azerbajdžan je izašao kao pobjednik, ponovno osvojivši teritorij koji je izgubio u ranijem ratu od 1991. do 1994. Ali mnoga su pitanja ostala neriješena, uključivo pravni status Nagorno Karabaha i Armenaca koji tamo žive.

Nagorno-Karabah je teritorij većinski naseljen Armencima koji je proglasio neovisnost a nalazi se unutar teritorija Azerbajdžana.

Sporazumom od 9. novembra 2020. koji su potpisali ruski predsjednik Vladimir Putin i armenski i azerbajdžanski čelnici Nikol Pašinjan i Ilham Alijev, završen je sukob između Armenija i Azerbajdžana koji je trajao šest sedmica.

Moskva je potom rasporedila gotovo 2000 mirovnih snaga potvrđujući svoju ulogu glavne sile u tom dijelu bivšeg Sovjetskog Saveza gdje i Turska ima rastući utjecaj zahvaljujući savezničkim odnosima s Azerbajdžanom.

Izvor: Agencije