UN: Izraelska naselja u Palestini proširena za 23 posto

Ujedinjeni narodi objavili su da su izraelska naselja na okupiranim palestinskim teritorijama povećana za 23 posto od 2014. godine.

Izraelska okupacija Palestine jednaka je nekadašnjoj politici aparthejda u Južnoafričkoj Republici, kaže specijalni izvjestilac UN-a za ljudska prava za Palestinu Michael Lynk (EPA)

Ujedinjeni narodi objavili su da su izraelska naselja na okupiranim palestinskim teritorijama povećana za 23 posto od 2014. godine.

Specijalni izvjestilac UN-a za ljudska prava za Palestinu Michael Lynk na 49. sjednici Vijeća UN-a za ljudska prava ocijenio je najnoviju situaciju u vezi s kršenjem prava u Palestini, prenosi Anadolija.

Navodeći da je broj ilegalnih izraelskih doseljenika na Zapadnoj obali 2014. godine bio gotovo 370.000, Lynk je kazao da je ta brojka do danas porasla za 23 posto, na 480.000.

Lynk je rekao da je ukupan broj izraelskih doseljenika na okupiranim palestinskim teritorijama dostigao gotovo 710.000.

Istakao je da je izraelska okupacija Palestine jednaka nekadašnjoj politici aparthejda u Južnoafričkoj Republici.

‘Nastavljena rasna diskriminacija’

“Pred očima međunarodne zajednice, Izrael nastavlja nametati svoju politiku rasne diskriminacije prema Palestini u svijetu u kojem je praksa aparthejda zvanično okončana”, kazao je Lynk.

Visoka povjerenica UN-a za ljudska prava Michelle Bachelet je u govoru na 49. sjednici Vijeća UN-a za ljudska prava podijelila je podatke izvještaja o izraelskom kršenju prava u Palestini.

Istakla je da su u izvještaju registrirane ilegalne aktivnosti Izraela u Palestini od 1. novembra 2020. do 31. oktobra 2021. godine.

“Sukobi u Gazi su se značajno povećali u maju 2021. godine. Tokom napetosti, koja su trajale 11 dana, u izraelskim zračnim napadima poginuo je 261 Palestinac, uključujući 68 djece”, rekla je Bachelet.

Izvor: Agencije