The Guardian: Assad se sveti i ruši predgrađe Damaska kako bi izgradio ‘novu Siriju’

Iako je četvrt Qaboun u Damasku godinama pružala otpor režimu Bashara al-Assada i ispražnjena je od svojih stanovnika, i dalje je postojala kada su je sirijske snage zauzele 2017.

Analiza stotina fotografija, video snimaka i postova na društvenim mrežama iz Qabouna otkriva obrazac velikih eksplozija koje potpuno ruše zgrade (Al Jazeera)

U izvještaju britanskog lista The Guardian navodi se da sirijski režim ruši naselja koja su bila pod kontrolom opozicije u Damasku, a sve uz izgovor da se provodi deminiranje kako bi se napravio prostor za izgradnju modernih luksuznih zgrada i uređenih parkova, s ciljem izgradnje “nove Sirije”.

The Guardian je, u saradnji s nezavisnom holandskom medijskom organizacijom Lighthouse Reports, sirijskom organizacijom Siraj za istraživačko novinarstvo i Radio Rozanom, proveo istragu koja je otkrila da je četvrt Qaboun gotovo potpuno porušena. Qaboun je jedno od predgrađa glavnog grada Damaska, koje je srušeno i preuređeno do neprepoznatljivosti nakon što su bivši stanovnici raseljeni ili su izbjegli iz zemlje u inostranstvo.

Iako je četvrt Qaboun u sjeveroistočnom Damasku godinama pružala otpor režimu predsjednika Bashara al-Assada i ispražnjena je od svojih stanovnika, i dalje je postojala kada su je sirijske snage zauzele 2017.

Visoka cijena

Međutim, video snimci i satelitski snimci do kojih su došli The Guardian i njegovi partneri u istrazi pokazali su da je Qaboun platio visoku cijenu za svoj otpor, budući da sirijska vojska koristi vrlo destruktivne metode da zbriše cijelo naselje pod izgovorom da je uništenja zgrada bilo neophodno kako bi se provelo deminiranje područja.

Qaboun je jedno od nekoliko područja u Damasku i Siriji koja su uništena nakon što ih je vlada ozačila kao mjesta eksproprijacije u sklopu vladinih planova da rekonstruira ono što je uništeno ratom, u nadi da će privući strana ulaganja u sektor nekretnina.

Predloženi planovi pokazuju vrlo različitu vizuru Qabouna koji je ranije bio poznat kao naselje radničke klase, čiji stanovnici nisu uspjeli vratiti vlasništvo nad svojim nekretninama otkako su borbe prestale, čak i nakon što su zapadne zemlje, poput Danske i Britanije, obavijestile sirijske tražitelje azila da se mogu sigurno vratiti u Damask.

Društveni reinženjering

Bivši stanovnici naselja i istraživačka tijela optužili su režim predsjednika Assada da provodi demografske promjene (ili ono što je poznato kao društveni reinženjering) nakon što je to područje tokom rata postalo uporište oružane opozicije.

“To je neka vrsta osvete stanovnicima Qabouna, kako bi im se naglasilo da nema ničeg čemu se mogu vratiti”, kaže Mazeena Saadi, bivša stanovnica Qabouna koja trenutno živi u Danskoj.

”Mislim da je to poruka režima stanovnicima Qabouna da im ovdje više ništa nije ostalo”, dodala je.

The Guardian navodi da je naselje Qaboun palo u ruke režima u maju 2017. godine, a vojska je protjerala preostale stanovnike, uključujući i neke Saadine rođake. Oni su fotografirali njenu kuću prije nego što su otišli, koja je još uvijek postojala kada su režimske snage preuzele kontrolu nad naseljem.

Satelitske snimke iz septembra 2017. pokazale su da su Saadinin dom i okolna područja porušena.

Porušeno hiljadu nekretnina

The Guardian je u svom izvještaju naveo da je sirijska vojska na svom Twitter računu objavila da je porušeno gotovo hiljadu nekretnina u protekle četiri godine, na područjima koja se protežu od Darae na jugu do Halepa na sjeveru. Obično su takve operacije opravdavali kao “uklanjanje eksplozivnih naprava koje su za sobom ostavile terorističke skupine.” Satelitske slike i video zapisi otkrili su da je provedeno još više rušenja.

Prema ruskim medijima, ruska vojska, koja svoju obuku inženjera sirijskih oružanih snaga opisuje kao humanitarnu misiju, pomaže Sirijcima u operacijama deminiranja u mnogim četvrtima Damaska.

Analiza stotina fotografija, video snimaka i postova na društvenim mrežama iz Qabouna otkriva obrazac velikih eksplozija koje potpuno ruše zgrade i mnoga okolna područja “što se ne uklapa u navedene humanitarne ciljeve”.

Izvor: Agencije