EU Rusiji: ‘Ratni zločini moraju odmah prestati’

‘Agresorski rat Rusije protiv Ukrajine grubo krši međunarodno pravo i uzrokuje masovne gubitke života i povrede civila’, rekli su lideri 27-člane EU u zajedničkom saopštenju.

Satelitski snimak uništene zgrade pozorišta (EPA)
  • ‘Ovi ratni zločini moraju odmah prestati’, rekli su lideri 27-člane EU u zajedničkom saopštenju
  • Ukrajinske vlasti saopštile su da su ruske snage opkolile grad Černigov, u blizini granice sa Bjelorusijom
  • Washington i NATO saveznici prave planove za slučaj da Rusija napadne neku teritoriju NATO-a, izjavio je američki savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sulllivan
  • Vlasti Mariupolja tvrde da je u bombardovanju pozorišta prošle sedmice poginulo 300 osoba
  • Američki predsjednik Joe Biden upozorio je da će NATO “odgovoriti” ako ruski predsjednik Vladimir Putin upotrijebi hemijsko oružje u ratu u Ukrajini
  • UN: Sve više dokaza o masovnim grobnicama
  • Zapadni lideri su na samitima u Briselu obećali da će Ukrajini obezbijediti više vojne i humanitarne pomoći
  • Zemlje članice grupe G7 kažu da su “zaprepaštene” napadima u Ukrajini i da podržavaju istragu Međunarodnog krivičnog suda o mogućim ratnim zločinima
  • Generalna skupština Ujedinjenih naroda drugi put je velikom većinom izglasala rezoluciju kojom od Rusije traži da prekine rat
  • Zvaničnik Pentagona kaže da ruske rakete imaju stopu neuspjeha od čak 60 posto

U nastavku su najnovije informacije o ratu u Ukrajini.


Analitičar: Rusija ‘smanjuje’ ambicije u Ukrajini

Rusija mijenja svoje vojne ciljeve u Ukrajini kako bi se fokusirala na potpuno zauzimanje istočne regije Donbasa jer nije uspjela brzo zauzeti Kijev, kaže Harry Nedelcu iz međunarodne konzultantske firme za politiku – Rasmussen Global.

“Sada kao nasilnik krvavog nosa, Rusija smanjuje svoje ambicije”, rekao je Nedelcu za Al Jazeeru iz Brisela.

“Time se fokus vraća na teritorije takozvanih Narodnih republika u istočnoj Ukrajini, koje je Putin priznao neposredno prije nego što je napao Ukrajinu. Dakle, to omogućuje Putinu da koncentše vatrenu moć i resurse na ratne ciljeve koji su iz perspektive Moskve više dostižni.”


Zvaničnik Pentagona: Herson više nije pod čvrstom kontrolom Rusa

Herson, prvi veći grad koji su ruske snage zauzele tokom invazije na Ukrajinu, teritorij je za koji se vode borbe između ukrajinskih i ruskih snaga, rekao je američki vojni zvaničnik novinarima, javlja BBC, prenosi Hina.

Ako ukrajinske snage zauzmu Herson, koji se nalazi relativno blizu Krima, ruske će snage doživjeti ozbiljan udarac.

Ruska vojska osporila je da je izgubila kontrolu nad Hersonom, gradom s više 250.000 stanovnika prije rata, a Ukrajinci na terenu nisu izvijestili da je ponovno zauzet.

“Ukrajinci pokušavaju vratiti Herson, a mi tvrdimo da je Herson zapravo teritorij za koji se vode borbe”, rekao je zvaničnik Pentagona novinarima u petak.

“Ne možemo tačno potvrditi ko kontroliše Herson, ali poenta je u tome što se čini da on nije tako čvrsto pod ruskom kontrolom kao prije”, dodao je anonimno zvaničnik.


Ukrajina kaže da je 7.331 osoba evakuisana u petak

Ukupno 7.331 osoba evakuisana je iz ukrajinskih gradova kroz humanitarne koridore u petak, rekao je visoki zvaničnik, što je više nego dvostruko više od 3.343 koji su uspjeli pobjeći prethodnog dana.

Zamjenica premijera Irina Vereščuk rekla je u online objavi da je 2.800 ljudi napustilo opkoljeni grad Mariupolj koristeći privatni prevoz.


EU Rusiji: ‘Ratni zločini moraju odmah prestati’

Lideri Evropske unije pozvali su Rusiju da u potpunosti poštuje svoje obaveze prema međunarodnom pravu i da se pridržava nedavnog naloga Međunarodnog suda pravde koji je Moskvi poručio da se povuče iz Ukrajine.

“Agresorski rat Rusije protiv Ukrajine grubo krši međunarodno pravo i uzrokuje masovne gubitke života i povrede civila”, rekli su lideri 27-člane EU u zajedničkom saopštenju.

“Rusija usmjerava napade na civilno stanovništvo i gađa civilne objekte, uključujući bolnice, medicinske ustanove, škole i skloništa. Ovi ratni zločini moraju odmah prestati.”


IAEA: Osoblje u Černobilu nije rotirano već četiri dana

Osoblje koje obavlja dužnost u černobilskim postrojenjima za radioaktivni otpad koje drži Rusija nije rotirano četiri dana.

Ukrajina ne može da saopšti kada će se to promijeniti zbog borbi u gradu u kojem mnogi od njih žive, saopštila je Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA), prenosi Tanjug.

Ukrajina je danas obavijestila Međunarodnu agenciju za atomsku energiju da nije bilo rotacije tehničkog osoblja u (Černobilu) od 21. marta i da ne zna kada bi sljedeća rotacija mogla da se dogodi, navodi se u saopštenju IAEA, prenio je Reuters.

Osoblje koje je sada na dužnosti zamijenilo je smjenu koja je bila tamo više od tri sedmice.


Ruske snage opkolile sjeverni grad Černigov

Ukrajinske vlasti saopštile su da su ruske snage opkolile grad Černigov, u blizini granice sa Bjelorusijom i da bombardiraju područja u kojima su stanovnici ostali bez struje, grijanja i vode.

Gradonačelnik Černigova Vladislav Atrošenko rekao je da je u bombardiranju srušen most koji povezuje grad sa prijestolnicom Ukrajine na jugu, prekinuvši glavni put za humanitarnu pomoć i evakuaciju ranjenih, prenio je Tanjug agenciju Reuters.

Rusko ministarstvo odbrane ranije je saopštilo da su njegove snage blokirale ukrajinske gradove, uključujući Černigov, kako bi porazili ukrajinsku vojsku.

“(Mi smo) u suštini potpuno opkoljeni i imamo humanitarnu katastrofu”, rekao je Atrošenko na televiziji.


Bijela kuća: Pravimo plan za slučaj da Rusija napadne NATO

Washington i NATO saveznici prave planove za slučaj da Rusija napadne neku teritoriju NATO-a, izjavio je američki savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sulllivan.

Govoreći o zapadnom vojnom snabdijevanju Ukrajine, Sullivan je rekao da razmatraju mogućnosti u slučaju da Rusija odluči da napadne NATO teritoriju upravo zbog toga što se odatle naoružava Ukrajina ili zbog bilo kog drugog konteksta, prenio je Tanjug agenciju TASS.

Sullivan kaže da je američki predsjednik Joe Biden spreman da odgovori odlučno, zajedno sa ostalim članicama Alijanse u slučaju da Rusija napadne.


Ruske rakete pogodile više zgrada u Viničkoj oblasti

Ruske krstareće rakete pogodile su nekoliko zgrada u Viničkoj oblasti u Ukrajini, tvrdi ukrajinska avijacija.

Kako navodi, meta ruskih raketa bila je ukrajinska zračna komanda u Viničkoj oblasti, prenosi Reuters.

“Posljedice raketnog napada okupatora se razjašnjavaju”, navodi se u saopštenju ukrajinske avijacije.


Francuska pozvala ambasadora Rusije u Parizu

Ambasador Ruske Federacije u Parizu pozvan je u petak u ministarstvo vanjskih poslova Francuske nakon objave karikatura na Twitter profilu ambasade koje je francuska diplomatija nazvala “neprihvatljivima”.

“Te objave su neprihvatljive. Jasno smo danas to rekli ambasadoru Rusije Alekseju Meškovu”, saopćilo je francusko ministarstvo vanjskih poslova u vrijeme krize između Rusije i Zapada zbog ruske invazije na Ukrajinu, prenosi Hina.

Jedna od karikatura pokazuje Evropljane kako na koljenima ližu stražnjicu Ujaka Sama uz tekst “Takva je evropska solidarnost”.

Na drugoj karikaturi Evropa je prikazana kao bolesnik na bolničkom ležaju kojoj njini mučitelji, Sjedinjene Američke Države i Evropska unija, infuzijom ubrizgavaju tvari kao što su “neonacizam”, “rusofobija” i “COVID-19”.


Ukrajina: I dalje kontroliramo Mariupolj, nećemo ga predati

Ukrajinske snage i dalje kontroliraju opkoljeni lučki grad Mariupolj, izjavio je visoko pozicionirani ukrajinski sigurnosni zvaničnik Oleksej Danilov.

“Mariupolj se drži i niko neće predati Mariupolj”, rekao je Danilov, a prenosi Reuters.

Ukrajinske vlasti se nadaju da će neki od civila koji su zarobljeni u gradu Mariupolju, koji je pod ruskom opsadom, moći danas da se evakuiraju privatnim automobilima, saopštila je ranije danas potpredsjednica vlade Irina Vereščuk.


Počeo sastanak Dude i Bidena

Poljski i američki predsjednici Andrzej Duda i Joe Biden počeli su razgovore u poljskom gradu Žešovu, nedaleko od ukrajinske granice.

Sastanak je odložen za više od dva sata, jer je avion poljskog lidera morao prinudno da sledi u Varšavu, prenio je TASS.


Mitsotakis: EU mora da bude oprezna po pitanju sankcija Rusiji

Premijer Grčke Kyriakos Mitsotakis upozorio je danas da veliki paket sankcija nanosi štetu evropskoj ekonomiji.

“Uveli smo toliko veliki paket sankcija, nešto što nismo radili ranije. I te sankcije, zapravo, ”ujedaju”. Sve dobiti koje je Rusija imala prethodne decenije mogu biti obrisali u roku od godinu dana”, kazao je Mitsotakis za CNN, prenosi Tanjug.

On je, međutim, dodao da kada je riječ o energentima, Evropa mora da bude vrlo oprezna i da ne dozvoli da sankcije naškode više EU nego Rusiji.

“Na kraju, koliko god imamo obavezu da podržimo Ukrajinu, imamo obavezu i prema našim državljanima da s postaramo da oni ne pate više nego što mogu da podnesu”, kazao je Mitsotakis.


Šef ruske vojske: Fokusirat ćemo se na istočnu Ukrajinu

Ruska vojska je u petak saopćila kako će se sada usredotočiti na “oslobođenje” istočne Ukrajine, poručivši da je ispunila početne ciljeve invazije na Ukrajinu koja je započela 24. februara, prenosi AFP.

“Borbene sposobnosti ukrajinskih snaga značajno su smanjene, što omogućava (…) da se ponajviše usredotočimo na glavni cilj: oslobođenje Donbasa”, rekao je zamjenik načelnika glavnog štaba ruske vojske Sergej Rudskoj, prenosi Hina.

Ministarstvo odbrane priopćilo je da je Rusija razmatrala dvije opcije, od kojih jedna pokriva cijelu Ukrajinu, dok je druga usmjerena na Donbas.

To upućuje na mogućnost smanjenja ruskih ratnih ciljeva.


Ukrajinska vojska: Ubijen još jedan ruski general

Ukrajinska vojska saopštila je su njene snage ubile ruskog generala-potpukovnika Jakova Rezanceva tokom sukoba u Hersonskoj oblasti, na jugu Ukrajine.

Prema navodima ukrajinske vojske, Rezancev je bio komandant 49. kombinirane armije Južnog vojnog okruga Ruske Federacije, prenosi Tanjug.

Ministarstvo odbrane Rusije nije komentiralo tvrdnje ukrajinske vojske.

CNN prenosi da se vjeruje da je do sada, u ratu u Ukrajini, ubijeno šest ruskih generala.


Katar će nastaviti da snabdijeva Evropu gasom

Katar će nastaviti da snabdijeva Evropu gasom, izjavio je ministar za energetiku Saad Sherida Al-Kaabi.

“Iz poslovne perspektive, mi ne biramo strane”, naveo je Kaabi za CNN, komentirajući aktuelnu rusko-ukrajinsku krizu.

Kaabi je i predsjednik i izvršni direktor državne naftne i gasne grupe QatarEnergy.


Švicarska uvela dodatne sankcije Rusiji, bez cenzure medija

Švicarska je usvojila dodatne sankcije Rusiji u skladu sa najnovijim paketom sankcija Evropske unije, saopštilo je Federalno vijeće Švicarske.

Današnja odluka Federalnog vijeća znači da je Švicarska uskladila mjere sa onima koje je Evropska unija uvela 9. i 15. marta kao odgovor na ruski napad na Ukrajinu, prenio je CNN.

Međutim, Federalno vijeće je navelo da je odlučilo da dozvoli određene izuzetke od finansijskih sankcija u humanitarne svrhe, rekavši da će to olakšati poslovne odnose neophodne za rad humanitarnih organizacija.


Kuleba kaže da su pregovori s Rusijom teški

Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba rekao je u petak da su mirovni pregovori s Rusijom teški te je opovrgnuo izvještaje da je došlo do napretka u razrješavanju četiri od šest ključnih pitanja.

“Ne postoji konsenzus s Rusijom po pitanju četiri tačke”, rekao je Kuleba u postu na Facebooku, prenosi Hina.

“Proces pregovora je vrlo težak. Ukrajinska delegacija zauzela je čvrstu poziciju i ne odustaje od svojih zahtijeva. Ponajprije insistiramo na prekidu vatre, sigurnosnim garancijama i na teritorijalnom integritetu Ukrajine.”


Premijeri Poljske, Češke i Slovenije pripremili plan od 10 koraka da zaustave rat u Ukrajini

Trojica premijera koji su prije 10 dana posjetili Kijev, poljski premijer Mateusz Morawiecki, češki Petr Fijala i slovenački Janez Janša pripremili su plan od 10 koraka kako da zaustave napad Rusije, a ako taj plan ne okonča rat onda da Zapad počne aktivno da brani Ukrajinu.

Kao prvo sve ruske banke moraju da bude izbačene iz međunarodnog sistema plaćanja SWIFT, kao drugo Zapad treba da pripremi zajedničku politiku odobravanja azila ruskim vojnicima koji odbiju da služe režimu u Moskvi, a kao treće mora da se zaustavi ruska propaganda u Evropi, prenosi Beta.

“Sloboda govora ne znači pravo na laž”, napisao je poljski premijer Morawiecki koji je danas za Politico predstavio plan.

Morawiecki, Fijala i Janša traže da se blokira ulazak ruskih brodova u luke zapadnih zemalja, a istom blokadom da bude obuhvaćen drumski saobraćaj u Rusiju i iz nje.


Biden posjetio američke vojnike u Poljskoj

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Joe Biden posjetio je američke vojnike koji služe u Poljskoj i zahvalio im se na njihovoj službi.

Nakon što je u četvrtak obavio sastanke u Briselu u Belgiji na kojima se razgovaralo o rusko-ukrajinskom ratu, Biden je danas stigao u Poljsku u Rzeszow, najveći grad na jugoistoku zemlje.

Biden je tom prilikom posjetio bazu američke 82. zračno-desantne divizije u tom gradu i razgovarao s američkim vojnicima.


Rusija tvrdi da je u ratu u Ukrajini ubijeno 14.000 ukrajinskih vojnika

Rusija tvrdi da je od početka rata ubijeno više od 14.000 ukrajinskih vojnika, a ranjeno oko 16.000.

“Ruske oružane snage stekle su zračnu dominaciju i blokirale gradove Kijev, Harkov, Černihiv, Sumi i Mikolajv, kao i cijelu oblast Hersona i veliki dio Zaporožja”, izjavio je Sergej Rudskoj, visoki ruski vojni zvaničnik u Moskvi, prenosi Anadolija.

On tvrdi da su ukrajinske zračne snage i sistem protuzračne odbrane “gotovo potpuno uništeni”, kako i da je ratna mornarica zemlje prestala postojati.

Dodao je da je pogođeno svih 16 ukrajinskih vojnih aerodroma, kao i 39 skladišta municije, gdje je bilo uskladišteno 70 posto ukupne vojne opreme.


Zaharova: Rusija će osigurati sigurnost nuklearnih objekata

Rusija će nastaviti da čini sve što je u njenoj moći da osigura sigurnost nuklearnih objekata u Ukrajini na odgovarajućem nivou, izjavila je glasnogovornica ruskog Ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova.

“Rusija će nastaviti da čini sve što je u njenoj moći da osigura da sigurnost nuklearnih objekata u Ukrajini bude osigurana na odgovarajućem nivou”, rekla je Zaharova, prenio je Tanjug  RIA Novosti.


Kačinski: Nisam zadovoljan Orbanovim stavom prema Rusiji

Lider vladajuće poljske partije “Pravo i Pravda” Jaroslav Kačinski nije zadovoljan opreznim stavom premijera Mađarske Viktora Orbana prema Rusiji, ali je danas rekao da treba sačekati aprilske izbore u Mađarskoj.

“Ako me pitate, da li sam zadovoljan, odgovor je ne. Ali, sačekaću izbore, pa ćemo vidjeti onda”, kazao je Kačinski za poljski javni radio, prenio je Reuters.

Orban je osudio ruski napad na Ukrajinu, ali, kako piše Reuters, izbjegao je da lično kritizira predsjednika Vladimira Putina i snažno se protivi sankcijama na ruske energente.


Posljednji voz za Helsinki iz Rusije u nedjelju

Jedna od rijetkih preostalih ruta otvorenih iz Rusije prema Evropskoj uniji zatvara se nakon što je finski željeznički operater najavio da će posljednji voz iz Sankt Peterburga za Helsinki biti u nedjelju.

Nakon invazije Moskve na Ukrajinu, brzi voz Allegro koji je vozio dva puta dnevno bio je pun Rusa i Finaca koji su željeli izaći prije nego što sankcije Zapada učine odlazak gotovo nemogućim, prenosi Fena.

“Do sada smo imali redovnu liniju Allegro u skladu sa službenim uputama, kako bismo osigurali prolaz Fincima u Finsku”, rekao je u petak Topi Simola, viši potpredsjednik finskog željezničkog operatera VR, javlja AFP.

Kako je došlo do zatvaranja zračnog prostora i drugih sankcija, linija Allegro koja je posljednja željeznička veza između Rusije i EU doživjela je porast potražnje.


Medinski: Tražimo demilitarizaciju, priznanje Krima i Donbasa

Šef ruskog pregovaračkog tima sa Ukrajinom Vladimir Medinski izjavio je danas da ruska strana insistira na “sveobuhvatnom sporazumu” sa Ukrajinom, gdje bi, pored neutralnog statusa Ukrajine i sigurnosnih garancija, bile unijete i stavke koje su od vitalnog značaja za Rusku Federaciju.

“Malo je vjerovatno sklapanje sporazuma sa Kijevom bez demilitarizacije, denacifikacije, priznanja Krima i Donbasa”, rekao je Medinski, prenosi Tanjug agenciju RIA Novosti.

On kaže da ruska strana insistira i na još nekim stavkama, bez kojih je, također malo vjerovatno zaključenje sporazuma.

Medinski je istakao i da se dvije strane u pregovorima približavaju u razumijevanju manje bitnih pitanja, ali je dodao i da je napravljen ograničen napredak za ključna pitanje, prenio je Reuters, a objavila agencija Interfax.


Banka Rusije: Sve rezerve zlata su u našoj zemlji

Ruska centralna banka je objavila da se svo zlato u okviru zlatnih i deviznih rezervi zemlje nalazi u njenim trezorima na teritoriji Rusije.

Zlatne i devizne rezerve su, navodi monetarni regulator, instrument kojim Banka Rusije može da zaštiti privredu od vanjskih kriza, prenosi Tanjug agenciju TASS.

U teškim okolnostima, te rezerve osiguravaju otplatu deviznog duga, plaćanje ključnog uvoza, stabilizaciju deviznog tržišta.

“Čuvanje rezervi unutar zemlje ili njihovo trošenje unutar zemlje znači da bez njih uopšte ne bi bilo zaštite od vanjskih kriza. Tako je zemlja živjela 1992-1999”, saopštila je Banka Rusije.


Gradonačelnik Kijeva: Rat u Ukrajini se tiče svih u Evropi

Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko izjavio je da se rat u Ukrajini tiče svih u Evropi jer se ne zna koja je krajnja ambicija ruskog predsjednika Vladimira Putina.

“Njegova ambicija je obnova Sovjetskog Saveza. Danas Donjeck i Lugansk, sutra možda Poljska. Pitanje je koliko će Putin daleko otići i ovaj rat može utjecati na sve u Evropskoj uniji”, rekao je Kličko za regionalnu televiziju N1, prenosi Beta.

Kličko, višestruki svjetski šampion u boksu, kazao je da Ukrajina od SAD-a i NATO-a očekuje odbrambeno oružje i dodao da je dio najavljene velike američke vojne pomoći već stigao u Ukrajinu.

Putinova ambicija je obnova Sovjetskog Saveza. kaže Kličko (EPA)

“Već dugo tražimo zatvaranje zračnog prostora iznad Ukrajine. Ako to ne možete učiniti, dajte nam oružje, mi ćemo sami zatvoriti nebo”, naveo je.


UN: Više od 3,7 miliona ljudi izbjeglo iz Ukrajine od početka rata

Više od 3,7 miliona ljudi izbjeglo je iz Ukrajine od početka ruskih napada, objavila je u petak agencija UN-a za izbjeglice.

Karolina Lindholm Billing, predstavnica UNHCR-a u Ukrajini, i još jedan dužnosnik UN-a rekli su u Ženevi da se za Ukrajinu “sve promijenilo” tokom proteklog mjeseca, prenosi Anadolija. .

U mjesec dana više od 10 miliona ljudi, odnosno četvrtina stanovništva, bilo je prisiljeno bježati, napuštajući svoje domove.

Više od 6,5 miliona raseljeno je unutar Ukrajine, a više od 3,7 miliona ljudi bilo je prisiljeno napustiti zemlju, prema podacima Billing.


Rusko ministarstvo: Poginuo 1.351 ruski vojnik, ranjeno 3.825

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je danas da je 1.351 ruski vojnik poginuo u borbama u Ukrajini od početka sukoba.

Ministarstvo je dodalo da je ranjeno 3.825 pripadnika vojske, prenijela je agencija Intefax.

Kako se dodaje, Rusija će nastaviti sa “operacijom” dok ne budu ostvareni ciljevi koje je postavio ruski predsjednik Vladimir Putin, navodi agencija RIA.


OHCHR: U Ukrajini dosad potvrđena smrt 1.081 civila

Visoki komesarijat Ujedinjenih naroda za ljudska prava (OHCHR) saopštio je danas da je od početka ruskog napada na Ukrajinu poginuo 1.081 civil, a ranjeno je 1.707 civila.

Iz ureda komesarijata su dodali da je realan broj vjerovatno znatno veći, prenio je Reuters.

Posmatrači OHCHR rade na tome da potvrde izvještaje o dodatnim smrtnim slučajeva u mjestima gdje se odvijaju intenzivne borbe, poput Sumija, Harkova i Donjecka, dok je grad Mariupolj potpuno izoliran, dodaje se u izvještaju.


SAD nema namjeru koristiti hemijsko oružje kakve god bile okolnosti

Sjedinjene Američke Države “nemaju namjeru koristiti hemijsko oružje kakve god bile okolnosti”, odnosno čak i kad bi ga Rusija upotrijebila u Ukrajini, rekao je u petak savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan, u avionu Air Force One.

U razgovoru s novinarima u avionu kojim je predsjednik Joe Biden putovao u Poljsku, on je ipak upozorio da će Moskva “platiti visoku cijenu” u slučaju korištenja hemijskog oružja.

Time je želio pojasniti riječi američkog predsjednika koji je u četvrtak izjavio da će, ako Rusija upotrijebi hemijsko oružje u invaziji na Ukrajinu, Sjedinjene Američke Države odgovoriti.


Ukrajina tvrdi da su Rusi izolirali černobilski radnički grad

Lokalne ukrajinske vlasti u petak su rekle da je grad Slavutič u kojem žive radnici koji rade na održavanju nefunkcionalne nuklearne elektrane Černobil “potpuno izoliran”, s ruskim snagama koje su odmah izvan granica grada.

U saopćenju, uprava kijevske regije rekla je: “Slavutič je potpuno izoliran. Neprijatelj se nalazi 1,5 kilometara od grada”, prenosi Hina.

Savjetnik ukrajinskog predsjednika Aleksej Arestovič rekao je pak u petak da je ukrajinska vojska odbila prvi napad ruskih snaga na grad Slavutič.

Černobil – mjesto gdje se dogodila najveća nuklearna nesreća 1986. – nije u funkciji, ali zahtijeva stalno održavanje.


Biden u Poljskoj, blizu granice s Ukrajinom

Američki predsjednik Joe Biden doputovao je u Rseszow, grad na jugoistoku Poljske, oko 100 kilometara od granice s Ukrajinom.

Očekuje se da će se Biden susresti sa američkim vojnicima stacioniranim u toj regiji i nevladinim organizacijama koje pomažu ukrajinskim izbjeglicama koje su zbog ruske invazije napustile domovinu.


Putin: Zapad pokušava poništiti našu kulturu

Ruski predsjednik Vladimir Putin optužio je Zapad da pokušava poništiti rusku kulturu, uključujući i radove velikih kompozitora poput Pjotra Čajkovskog.

„Danas pokušavaju poništiti kompletnu hiljadugodišnju kulturu, naš narod“, rekao je Putin tokom susreta sa kulturnim radnicima.


UN: Sve više dokaza o masovnim grobnicama

Čelnica tima Ujedinjenih nacija za ljudska prava u Ukrajini rekla je da su posmatrači primili veliki broj informacija o masovnim grobnicama u Mariupolju, među kojima je i jedna u kojoj je navodno 200 tijela.

„Imamo sve više informacija o masovnim grobnicama tamo“, rekla je Matilda Bogner.

Neki od dokaza, dodala je, prikupljeni su preko satelitskih fotografija.


Rusija poriče upotrebu fosfornih bombi

Glasnogovornik Kremlja poriče navode ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog da su ruske snage tokom invazije koristile fosforne bombe.

„Rusija nikada nije prekršila međunarodne konvencije“, rekao je Dmitri Peskov, bez ulaska u detalje.

Zelenski je u četvrtak optužio Rusiju da je koristila fosforne bombe u napadima na civile.

Međunarodni zakon zabranjuje upotrebu tog naoružanja u područjima naseljenim civilima.


Velika Britanija: Ukrajinska vojska vratila neke gradove i položaje

Ministarstvo odbrane Velike Britanije tvrdi da su ukrajinske snage vratile pod svoju kontrolu neke gradove i položaje oko 35 kilometara istočno od Kijeva.

U posljednjem izvještaju obavještajaca stoji da su ta pomjeranja rezultat kontraudara ukrajinske vojske i „povlačenja ruskih snaga zbog prenapregnutih linija opskrbe“.

Navodi se da će ukrajinske trupe vjerovatno „nastaviti pokušaje da potisnu ruske snage“.

Na drugom glavnom frontu sjeverozapadno od Kijeva, ukrajinska vojska pokušava okružiti ruske snage u naseljima Irpin, Buči i Hostomel, koje su proteklih sedmica pretrpjele goleme gubitke.


Kremlj: Ništa užasno ako Rusiju izbace iz G20

Kremlj tvrdi da se ništa užasno neće dogoditi ako SAD i njegovi saveznici uspiju u namjeri da izbace Rusiju iz grupe najvećih svjetskih ekonomija G20.

„Format G20 je nevažan, ali u postojećim okolnostima, većina zemalja koje su tamo su u ekonomskom ratu sa nama, tako da se neće desiti ništa užasno“, rekao je Dmitri Peskov, glasnogovornik Kremlja.

SAD je za izbacivanje Rusije iz grupe, dok Peskov kaže da su napori Washingtona da izolira Moskvu do sada bili samo djelimično uspješni, te da će na kraju doživjeti neuspjeh.


Vlasti Mariupolja: U bombardovanju pozorišta 300 poginulih

Lokalne vlasti Mariupolja su, pozivajući se na očevice, objavile da je u ruskom napadu na pozorište prošle sedmice poginulo gotovo 300 osoba, koje su sklonište potražile u tom objektu.

Al Jazeera nije bila u mogućnosti potvrditi ove informacije iz nezavisnih izvora.

Nije jasno da li su nadležne službe još angažovane na pretraživanju ruševina.

U trenutku napada na pozorište, pred zgradom je bio napravljen ogromni natpis „DJECA“ na ruskom jeziku, kako bi bio vidljiv i s neba.

Nakon bombardovanja, Ludmila Denisova, komesarka ukrajinskog parlamenta za ljudska prava, rekla je da u zgradi bilo više od 1.300 ljudi.


Ruski mobilni raketni sistem ‘Bastion’


Uputstvo ruskim vojnicima kako da se predaju

Ukrajinski portal Telegraf objavio je tekst sa uputstvom ruskim vojnicima kako da se predaju.

„Spusti ruke. Uspravi se. Podigni uzrak ruke ili bijelu zastavu. Glasno viči: ‘Predajem se!“, stoji u tekstu, objavljenom na ruskom jeziku.

Dodaje se da će oni koji se predaju dobiti amnestiju i „novčane nagrade“ za predanu opremu i oružje, te da će im se omogućiti pozivi porodicama ili prijateljima kako bi ih informisali o onome što im se dešava.

Oni koji se predaju bit će tretirani kao ratni zarobljenici, kaže se, ali će biti pušteni i vraćeni kućama po prestanku neprijateljstava.

(Reuters)

Guverner: Rusi odsjekli Černihiv

Ruske snage u potpunosti su odsjekle grad Černihiv od ostatka Ukrajine, rekao je regionalni guverner Vječeslav Čaus.

„Grad je operativno okružen neprijateljem“, rekao je na nacionalnoj televiziji, te je dodao da je grad i dalje pod artiljerijskim i zračnim napadima.

(EPA)

SAD povećava isporuku LNG-a Evropskoj uniji

SAD i Evropska unija najavili su novi dogovor o tečnom prirodnom plinu (LNG) kojim će se umanjiti ovisnost Evrope o ruskim energentima.

Dogovorom, koji su u Briselu predstavili američki predsjednik Joe Biden i čelnica Evropske komisije Ursula von der Leyen, američke isporuke LNG-a Uniji ove godine će se povećati za 15 milijardi kubnih metara.

„To će zamijeniti LNG koji trenutno primamo od Rusije“, rekla je Von der Leyen.

U narednim godina te isporuke trebale bi biti oko 50 miljardi kubnih metara.

EU proizvodi plina dovoljno za svega 10 posto svoje potrošnje.

Iz Rusije se uvozi oko 41 posto LNG-a koji koriste članice EU-a.

(Reuters)

Rusija: Uništeno veliko skladište nafte pored Kijeva

Ministarstvo odbrane Rusije tvrdi da su ruske snage u napadu projektilima uništile glavno skladište nafte pored Kijeva.

Glasnogovornik Igor Konašenkov rekao je da se napad dogodio u četvrtak navečer, te da su upotrijebljeni krstareći projektili Kalibr, lansirani s mora.

Naveo je da je to skladište služilo za opskrbu ukrajinskih snaga u centralnom dijelu zemlje.


Medvedev: Zapadne sankcije neće utjecati na Kremlj

“Glupo” je vjerovati da bi zapadne sankcije protiv ruskih kompanija mogle imati ikakav učinak na moskovsku vladu, rekao je bivši ruski predsjednik i zamjenik predsjednika Vijeća sigurnosti Dmitrij Medvedev.

Sankcije će samo konsolidirati rusko društvo, a neće izazvati nezadovoljstvo vlastima, rekao je Medvedev u intervjuu ruskoj novinskoj agenciji RIA.


Ukrajina: Rusija ispalila oko 1.200 projektila, većina nije pogodila metu

Generalštab ukrajinskih oružanih snaga objavio je slične informacije o ruskim neuspjesima s projektilima kao ranije Pentagon.

Navode da je Rusija od početka invazije na Ukrajinu lansirala gotovo 1.200 projektila, ali njih 59 posto ili nije eksplodiralo, ili je bilo oboreno, ili je promašilo metu.

„Rusija je ispalila gotovo 1.200 projektila, a manje od pola je pogodilo metu“, naveli su na Telegramu.

„Ostale su ili oborene od strane naših protuzračnih snaga, ili su pogodile pogrešne mete – planine, rijeke, šume“, dodali su.

(EPA)

Biden danas blizu granice s Ukrajinom

Američki predsjednik Joe Biden posjetit će danas poljski grad Žešov, 80-ak kilometara od granice sa Ukrajinom, saopštila je Bijela kuća, a prenosi Beta.

Bidena će na aerodromu Žešova, koji se nalazi dva i po sata vožnje od Lavova na zapadu Ukrajine, dočekati poljski predsjednik Andrzej Duda.

Više na linku.

(EPA)

Ured tužioca: Dosad ubijeno 135-ero djece

U ruskoj invaziji ubijeno je 135-ero djece, a 184-ero je povrijeđeno, tvrdi ured glavnog tužioca.

Najviše djece stradalo je u regiji Kijeva – njih 64-ero, navode.


Ukrajinska vojska: Za 24 sata likvidirano 200 ruskih vojnika

U posljednja 24 sata, ukrajinska vojska likvidirala je gotovo 200 ruskih vojnika i odbila devet napada, tvrdi Generalštab ukrajinskih oružanih snaga.

Na Facebooku su dodali da je uništeno 12 tenkova, 20 oklopnih vozila, devet artiljerijskih sistema, tri aviona i tri drona.

Ove tvrdnje nisu potvrđene iz nezavisnih izvora.

(EPA)

Regionalne službe: Napad na Dnjepro

Ruske snage su ispalile dva projektila na ukrajinsku jedinicu u predgrađu Dnjepra, četvrtog po veličini grada u zemlji, tvrde regionalne službe.

U napadu su uništene zgrade i izbila su dva požara, dok se broj poginulih i ranjenih još utvrđuje.

Al Jazeera nije mogla potvrditi informacije iz nezavisnih izvora.


Susret Bidena i Von der Leyen

Američki predsjednik Joe Biden treba se susresti sa predsjednicom Evropske komisije Ursulom von der Leyen, kada se očekuje da najavi plan o povećanju isporuka tečnog prirodnog plina u Evropu.

Biden i Von der Leyen su ranije objavili izjavu u kojoj su obećali da će pooštriti sankcije Rusiji i pojačati humanitarnu pomoć Ukrajini.

U izjavi stoji da će dvije strane pojačati energetsku saradnju kako bi umanjile ovisnost EU-a o ruskim fosilnim gorivima, te su uz to i podržale rad eksperata za dokumentiranje ratnih zločina u Ukrajini.


Ukrinform: Troje poginulih u napadu na ukrajinsko selo

Najmanje tri osobe su ubijene, a 13 je ranjeno u vatri ruskih snaga na selo na jugu regije Mikolaiv, tvrdi portal Ukrinform.

Vijeće Baštanskog tvrdi da su u napadu oštećeni i škola i ured gradonačelnika.


Lideri EU-a osuđuju ruske ‘ratne zločine’

Lideri Evropske unije su poslije sastanka u Briselu objavili izjavu u kojoj se zahtijeva prekid ruskog „rata agresije na Ukrajinu“ i osuđuju napadi na civilnu populaciju i infrastrukturu.

„Ovi ratni zločini se odmah moraju zaustaviti. Oni koji ih čine i njihovi saradnici, držat će se odgovornim u skladu sa međunarodnim zakonom“, rekli su lideri.

Dodali su da EU stoji uz Ukrajinu i da će joj nastaviti „pružati koordiniranu političku, finansijsku, materijalnu i humanitarnu podršku“.

(EPA)

Zelenski: Sve bliži smo pobjedi

Ukrajinski predsjednik govorio je o nadi i odlučnosti u obraćanju naciju, rekavši da se Ukrajinci „bliže pobjedi“.

„Država se mora kretati ka miru, naprijed. Svakog dana naše odbrane, približavamo se miru koji toliko trebamo“, poručio je Zelenski.

„Ne smijemo se zaustaviti niti na minutu, jer svaka minuta odlučuje o našoj sudbini, budućnosti i o tome hoćemo li živjeti“.


Zelenski Orbanu: Ne blokiraj pristupanje Ukrajine EU-u

Volodimir Zelenski je, obraćajući se evropskim čelnicima, od Mađarske zatražio da ne blokira kandidaturu Kijeva za članstvo u Evropskoj uniji.

„Slušaj Viktore, znaš li šta se događa u Mariupolju“, upitao je Zelenski, obraćajući se mađarskom premijeru Orbanu i aludirajući na opkoljeni grad u kojem su deseci hiljada ljudi zaglavljeni sa malo pristupa vodi i hrani.

„Bit ću otvoren jednom i za sva vremena – trebaš sam odlučiti za sebe, za koga si.“

Orban se naširoko smatra Putinovim najbližim saveznikom među liderima EU-a.

Zelenski je zahvalio liderima EU-a na zajedničkom radu da se pomogne Ukrajini i nametnu sankcije Rusiji, te ih je pozvao da brže rade na ukrajinskoj kandidaturi za članstvo.

„Ne odgađajte! Za nas je ovo šansa“, poručio je u video obraćanju iz Kijeva.


Pentagon: Rusiji ponestaje projektila

Visoki zvaničnik Pentagona tvrdi da Rusiji nestaje municije sa preciznim navođenjem i da će se vjerovatno uzdati u takozvane „glupe“ bombe i artiljeriju.

Podsekretar odbranu politike Colin Kahl špekulira da Putin ne želi otvoreni sukob sa NATO-om.

Ističe da će Rusija iz konflikta izaći slabija i izoliranija.

„Vojno slabija, ekonomski slabija, politički i geopolitički slabija“, rekao je Kahl.

Zvaničnik Pentagona dodao je da će u predstojećem strateškom dokumentu Rusiju proglasiti „akutnom prijetnjom“.

„No, Rusija dugoročno ne može predstavljati izazov za SAD, za razliku od Kine“, dodao je.


Zvaničnik: Stopa neuspjeha ruskih raketa 60 posto

Ruske rakete imaju stopu neuspjeha od čak 60 posto, tvrdi više neimenovanih američkih zvaničnika u izvještaju Reutersa.

Kvarovi mogu biti uzrokovani bilo čime – od nemogućnosti lansiranja do neeksplodiranja pri udaru.

Zvaničnik, koji je govorio pod uslovom anonimnosti, nije dao dokaze za tu tvrdnju, niti je objasnio zbog čega je postotak tako visok.

(EPA)

Kadirov: Čečenske snage oslobodile gradsku vijećnicu u Mariupolju

Čečenski lider Ramzan Kadirov rekao je da su njegove snage preuzele gradsku vijećnicu u opkoljenom Mariupolju i na njoj istakle rusku zastavu.

„Momci su preko radio veze rekli da su oslobodili zgradu mariupoljskih vlasti i postavili našu zastavu iznad nje”, naveo je Kadirov na Telegramu.

Dodao je i da su ruske snage „potpuno očistile stambene zone u istočnom dijelu grada“.

Na snimku se vidi grupa vojnika koja podiže zastavu sa slikom Kadirova na oštećenu zgradu.

„Vojnici podižu zastavu na zgradu ureda tužioca distrikta Levobrejni, posljednju koja je oslobođena“, rekao je.

Al Jazeera nije mogla nezavisno potvrditi ove tvrdnje.

Izvor: Al Jazeera i agencije