Erdogan kaže da Putina treba ohrabriti da ‘časno’ izađe iz Ukrajine i okonča sukob

Erdogan smatra da je kompromis između Kijeva i Moskve još uvijek moguć, uključujući odustajanje Ukrajine od članstva u NATO-u i djelomično razoružavanje.

Recep Tayyip Erdogan je rekao da će razgovarati s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim i ruskim Vladimirom Putinom kako bi procijenili detalje samita NATO-a (EPA)

Ruskog predsjednika Vladimira Putina trebalo bi ohrabriti da “časno izađe” iz Ukrajine i okonča taj sukob, rekao je u petak turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan.

“Putinu moramo reći, ti bi sada trebao biti taj koji će učiniti korak prema miru. Trebali bismo nastojati riješiti ovaj sukob na način da ohrabrimo časan izlazak”, kazao je Erdogan vraćajući se sa samita NATO-a u Briselu, izvijestila je agencija dpa, prenosi Hina.

Erdogan je rekao da će razgovarati s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim i Putinom kako bi procijenili detalje samita NATO-a.

Ankara sebe vidi kao posrednika u tom sukobu i ima bliske odnose s Ukrajinom i Rusijom.

Erdogan smatra da je kompromis između Kijeva i Moskve još uvijek moguć, uključujući odustajanje Ukrajine od članstva u NATO-u i djelomično razoružavanje.

Turska ne može uvesti sankcije Rusiji

Dvije strane se, međutim, i dalje spore oko teritorijalnih pitanja.

Erdogan je ponovio da Turska po pitanju sankcija Zapada tu “ništa ne može učiniti” zbog energetske ovisnosti o Rusiji.

“Ne mogu ostaviti moje građane na cjedilu… ne mogu zaustaviti industriju. Mi moramo očuvati te interese”, rekao je Erdogan.

Rusija je glavni opskrbljivač plina za Tursku. Rusi čine skoro najveći broj stranih turista u Turskoj i dvije zemlje zajedno grade prvu nuklearnu elektranu.

Izvor: Agencije