EMA preporučuje odobrenje preventivnog lijeka AstraZenece za starije od 12 godina

Evropsko regulatorno tijelo preporučuje da se odobri prodaja Evushelda, koji proizvodi AstraZeneca, za prevenciju COVID-19 kod odraslih i adolescenata starijih od 12 godina.

Lijek treba da pomogne nekim osetljivim osobama da se ne razbole od korona virusa a konačno odobrenje daje Evropska komisija (EPA)

Evropska agencija za lijekove (EMA) saopštila je da je preporučila stavljanje na tržište preventivnog tretmana AstraZeneca Evusheld, za starije od 12 godina, namjenjenog osobama koje nemaju antitela i čiji organizam ne prihvata vakcinaciju, prenosi Beta.

Evropsko regulatorno tijelo preporučuje da se odobri prodaja Evushelda, koji proizvodi AstraZeneca, za prevenciju COVID-19 kod odraslih i adolescenata starijih od 12 godina težine najmanje 40 kilograma prije potencijalne izloženosti virusu, navela je EMA u saopštenju.

Lijek treba da pomogne nekim osetljivim osobama da se ne razbole od korona virusa a konačno odobrenje daje Evropska komisija.

FDA odobrila lijeko u decembru

Američka agencija za lijekove (FDA)  je odobrila ovaj lijek u decembru za osobe sa ozblijnim zdravstvenim problemima ili alergijama koje ne mogu da dobiju odgovarajuću zaštitu od vakcinacije. Britanija je odobrile upotrebu Evushelda prošle nedjelje.

EMA je navela da je razmotrila podatke o lijeku za više od 5.000 ljudi i utvrdila da Evusheld smanjuje rizik od infekcije za 77 posto, a procjenjuje se da zaštita traje najmanje šest mjeseci.

Procjena je napravljena prije pojave vrlo zaraznog omikron soja virusa i da procjenjuje podatke da utvrdi da li je možda sada potrebna drugačija doza.

Izvor: Agencije