Blinken će posjetiti Izrael, Zapadnu obalu, Maroko i Alžir

Rusko-ukrajinski rat, arapsko-izraelska normalizacija i rješenje o dvije države na dnevnom su redu tokom posjete američkog državnog sekretara.

Blinken će se 'konsultovati sa partnerima o nizu regionalnih i globalnih prioriteta', uključujući rat ruske vlade protiv Ukrajine (AP)

Američki državni sekretar Antony Blinken će narednih dana posjetiti Izrael, okupiranu Zapadnu obalu, Maroko i Alžir kako bi razgovarao o regionalnim pitanjima, kao i o ruskoj invaziji na Ukrajinu, objavio je State Department.

Saopćili su da će Blinkenova turneja, koja će biti održana od 26. do 30. marta, započeti u Izraelu i na Zapadnoj obali, a završiti u Alžiru.

Najviši diplomata SAD-a također će se sastati sa prijestolonasljednikom Abu Dhabija šeikom šeikom Mohammedom bin Zayedom Al Nahyanom u glavnom gradu Maroka, Rabatu, kako bi “razgovarali o regionalnoj sigurnosti i međunarodnom razvoju”, rekao je glasnogovornik State Departmenta Ned Price u saopćenju.

Blinken će se, između ostalog, “konsultovati sa partnerima o nizu regionalnih i globalnih prioriteta, uključujući rat ruske vlade protiv Ukrajine, iranske destablizirajuće aktivnosti, Abrahamov sporazum i sporazume o normalizaciji s Izraelom, izraelsko-palestinske odnose i mogućnost dvodržavnog rješenja izraelsko-palestinskog sukoba”, rekao je Price.

Posjeta dolazi u trenutku kada administracija američkog predsjednika Joe Bidena nastoji natjerati svoje bliskoistočne saveznike da se pridruže kampanji pritiska na Rusiju koju Zapad vodi zbog njene invazije na Ukrajinu.

Washington također nedirektno pregovara s Teheranom o oživljavanju iranskog nuklearnog sporazuma iz 2015. godine, kojim bi Irancima bilo odobreno ublažavanje sankcija u zamjenu za smanjenje njihovog nuklearnog programa. Izrael, glavni američki saveznik u regiji, protivi se obnavljanju sporazuma.

Sastanak sa izraelskim i palestinskim dužnosnicima

Blinken će se u Izraelu sastati sa najvišim izraelskim dužnosnicima, uključujući premijera Naftalija Bennetta; nakon toga će se sastati sa palestinskim predsjednikom Mahmoudom Abbasom u Ramallahu na okupiranoj Zapadnoj obali, naveo je Price u saopćenju.

“Na ovim sastancima, sekretar će naglasiti važnost jačanja američko-palestinskih odnosa i unapređenja slobode, sigurnosti i prosperiteta za palestinski narod”, dodao je Price.

Bidenova administracija se često poziva na unapređenje prava Palestinaca. Međutim, palestinski aktivisti osudili su bezuvjetnu podršku Washingtona Izraelu i njihovo ustezanje od kritiziranja izraelske politike koju su vodeće organizacije za ljudska prava, uključujući Amnesty International, opisale kao “aparthejd” protiv Palestinaca.

Blinken će iz Izraela otputovati u Marko koji je 2020. godine u sklopu takozvanog Abrahamovog sporazuma, pod posredstvom bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa, normalizirao odnose sa izraelskom vladom.

Sporazumi iz 2020. godine o normalizaciji odnosa Ujedinjenih Arapskih Emirata, Bahreina, Maroka i Sudana sa Izraelom naljutili su palestinske čelnike koji su taj čin opisali kao “nož u leđa” palestinskom narodu. Bidenova administracija podržala je ove dogovore.

Turneju završava u Alžiru

U decembru 2020. godine, Trump je također priznao suverenitet Maroka nad spornom teritorijom Zapadne Sahare – potez koji Biden nije poništio. U saopćenju State Departmenta u kojem se detaljno opisuje Blinkenova turneja nije spomenuto to pitanje.

“Blinken će se u Maroku sastati s ministrom vanjskih poslova Nasserom Bouritom i drugim visokim državnim dužnosnicima kako bi razmijenili mišljenja o regionalnim pitanjima i bilateralnoj saradnji, kao i unapređenju ljudskih prava i osnovnih sloboda”, rekao je Price.

Najviši američki diplomata završit će svoje putovanje u Alžiru, gdje će “s predsjednikom Abdelmadjidom Tebbouneom i ministrom vanjskih poslova Ramtaneom Lamamrom razgovarati o regionalnoj sigurnosti i stabilnosti, poslovnoj saradnji, unapređenju ljudskih prava i temeljnih sloboda te drugim područjima od zajedničkog interesa”.

State Department je sugerirao da će kriza u Ukrajini bila prisutna tema tokom cijelog putovanja. “Tokom svog putovanja, sekretar će svim stranim liderima sa kojima se susretne naglasiti da su Sjedinjene Američke Države solidarne s vladom i narodom Ukrajine koji je suočen s agresijom Kremlja”, rekao je Price.

“Nastavit ćemo blisko sarađivati s našim saveznicima i partnerima kako bismo nametnuli dodatne troškove [ruskom predsjedniku Vladimiru] Putinu i njegovim pomagačima, sve dok ne promjeni smjer.”

Izvor: Al Jazeera