Ruski pokušaj pomoći Ukrajini nije prošao u Vijeću sigurnosti UN-a

‘Da je Rusiji stalo do humanitarne situacije, prestala bi bombardirati djecu i prekinula njihovu taktiku opsade. Ali nije’, rekla je Barbara Woodward, britanska ambasadorica u UN-u.

Ruski ambasador u UN-u Vasilij Nebenzja optužio je one koji su bili suzdržani da su to učinili 'iz političkih razloga'. (EPA)

Poziv za pristup pomoći i zaštiti civila u Ukrajini, koji je sastavila Rusija u kojem se ne spominje uloga Moskve u krizi, propao je u Vijeću sigurnosti UN-a, a samo su Rusija i Kina glasale za, dok je 13 ostalih članica bilo suzdržano, javlja Reuters.

“Da je Rusiji stalo do humanitarne situacije, prestala bi bombardirati djecu i prekinula njihovu taktiku opsade. Ali nije”, rekla je Barbara Woodward, britanska ambasadorica u UN-u nakon glasanja. Rusija poriče napade na civile.

Za prihvatanje rezolucije Vijeća sigurnosti potrebno je najmanje devet glasova podrške i bez veta Rusije, Kine, Britanije, Francuske ili Sjedinjenih Američkih Država.

Ruski ambasador u UN-u Vasilij Nebenzja optužio je one koji su bili suzdržani da su to učinili “iz političkih razloga”.

Pozicija Kine

Objašnjavajući kinesko glasanje “za”, ambasador Zhang Jun rekao je da Peking ima “snažna očekivanja” da bi trebao uslijediti trenutni prekid vatre, ali da bi Vijeće trebalo “također pozitivno, pragmatično odgovoriti na humanitarnu krizu” i to na konstruktivan način.

Kina je prošlog mjeseca bila suzdržana u glasanju u Vijeću sigurnosti o nacrtu rezolucije koja bi osudila invaziju Moskve na Ukrajinu 24. februara, potez koji su zapadne zemlje smatrale pobjedom jer su pokazale izolaciju Rusije. Rusija je stavila veto na rezoluciju.

“Samo Rusija je kriva za rat u Ukrajini”, rekla je Linda Thomas-Greenfield, američka ambasadorica pri Ujedinjenim narodima. “Neiskreni napori Rusije da negira istinu o svojim postupcima i dalje će propadati”.

Diplomatska svađa eskalira otkako je Rusija pokrenula, kako kaže, “specijalnu vojnu operaciju” za koju se navodi da ima za cilj uništenje ukrajinske vojne infrastrukture. Šef UN-a Antonio Guterres osudio je ruski “apsurdni rat”.

Izvor: Agencije