Otvoreno pismo Zelenskom: Vaši dvostruki standardi i vaša podrška Izraelu protiv Palestinaca su sramota

Asad Ghanem, politički analitičar i profesor na Univerzitetu u Haifi, nedavni govor Zelenskog pred Knessetom opisao je kao sramotu kada je u pitanju globalna borba za slobodu i oslobođenje.

Ghanem je objasnio da većina Palestinaca prati tvrdoglavu borbu koju vodi Zelenski i želi mu pobjedu nad "brutalnom ruskom agresijom", napominjući da bi ruska pobjeda bila ogroman dar izraelskom agresivnom stavu (AP)

Asad Ghanem, politički analitičar i profesor političkih nauka na Univerzitetu u Haifi, pozvao je u otvorenom pismu ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog da prestane koristiti dvostruke standarde i da podrži palestinsku borbu. Nedavni govor Zelenskog pred Knessetom opisao je kao sramotu kada je u pitanju globalna borba za slobodu i oslobođenje, posebno palestinskog naroda.

Ghanem je, u svom pismu koje je objavila britanska web stranica Middle East Eye (MEE), izrazio zabrinutost zbog očiglednih dvostrukih standarda Zelenskog prema legitimnoj palestinskoj borbi protiv okupacije, ugnjetavanja, ubijanja, rasne diskriminacije i raseljavanja, “što su zločini koje Izrael provodi protiv mog naroda više od sedam decenija”.

Ghanem je objasnio da je Zelenski zamijenio uloge okupatora i okupiranih te je propustio još jednu priliku da dokaže pravednost svog pitanja i šireg pitanja slobode.

Odbacujemo politike Amerike i NATO-a

Obraćajući se ukrajinskom predsjedniku, rekao je: “Ljut sam i tužan što Rusija nastoji okupirati vašu zemlju i oduzeti prava ukrajinskog naroda na samoopredjeljenje i slobodu. Vjerujem da se Ukrajincima mora pružiti svaka moguća podrška da se odupru ovoj barbarskoj agresiji. U isto vrijeme, odbacujem politiku Sjedinjenih Američkih Država i njihovih saveznika u Sjevernoatlantskom savezu (NATO) širom svijeta”.

Nastavio je rekavši da se divi uspjehu Zelenskog u izgradnji velike međunarodne koalicije za podršku ukrajinskoj borbi protiv ruske agresije, te izrazio želju da Palestinci budu u stanju uvjeriti svijet da se mobilizira na isti način i prisiliti Izrael da se pridržava međunarodnih rezolucija.

Ghanem se osvrnuo na izraelske zločine nad palestinskim narodom od Nakbe 1948. godine pa sve do sada i na njihovu rasističku prirodu, rekavši da je i pored toga Zelenski zauzeo javne stavove podrške izraelskoj okupaciji u Ujedinjenim narodima. Od početka ruske ofanzive na njegovu zemlju, ukrajinski predsjednik je nastavio prakticirati dvostruke standarde, budući da je još uvijek spreman prihvatiti da posredovanje između njegove zemlje i Rusije provodi desničarski nacionalistički izraelski premijer Naftali Bennett, dok je Izrael oklijevao prihvatiti nejevrejske ukrajinske izbjeglice koje bježe od ruskog bombardiranja.

Pobjeda Ukrajine daje nam nadu

Ghanem je objasnio da većina Palestinaca prati tvrdoglavu borbu koju vodi Zelenski i želi mu pobjedu nad “brutalnom ruskom agresijom”, napominjući da bi ruska pobjeda bila ogroman dar izraelskom agresivnom stavu.

Svoje pismo je završio riječima da će borba i pobjeda ukrajinskog naroda, čak i uz uništenje većeg dijela njihove zemlje i raseljavanje brojnih Ukrajinaca, dati nadu drugim narodima koji se bore protiv ugnjetavanja i brisanja, “oživljavajući naše nade u povratak i oslobođenje. U tu svrhu, pozivam vas da prestanete podržavati naše progonitelje.”

Izvor: Agencije