Organizacije za ljudska prava pozvale UN da uvede sankcije Izraelu

Od Ujedinjenih naroda je zatraženo da uvede sankcije Izraelu zbog okupacije palestinskog teritorija i nametanja režima aparthejda.

Izjavu je potpisala 71 palestinska i arapska organizacija te 280 akademskih radnika iz 45 zemalja (EPA - Ilustracija)

Palestinske i arapske organizacije za ljudska prava i akademski radnici iz 45 država pozvali su Ujedinjene narode da se uvedu sankcije Izraelu zbog okupacije palestinskog teritorija i nametanja aparthejda.

Palestinske i arapske organizacije za ljudska prava i akademski radnici zajedničku izjavu povodom 21. marta, Međunarodnog dana za eliminaciju rasne diskriminacije, predali su Uredu visokog komesara UN-a za ljudska prava u Gazi i Uredu specijalnog koordinatora za mirovni proces UN-a, prenosi Anadolija.

U izjavi koju je potpisala 71 palestinska i arapska organizacija te 280 akademskih radnika iz 45 zemalja u znak solidarnosti s palestinskim narodom, od UN-a je zatraženo da uvede sankcije Izraelu zbog okupacije palestinskog teritorija i nametanja režima aparthejda.

Izjava će biti predstavljena i zvaničnicima EU-a

Jedan od inicijatora ove kampanje Remzi Avde rekao je za agenciju Anadolija da Izraelu treba uvesti ekonomske i političke sankcije zbog politike aparthejda i zločina nad Palestincima.

Dodao je da se u zajedničkoj izjavi odbacuje politika dvostrukih standarda zapadnih institucija u njihovom pristupu prema palestinskom pitanju u poređenju s aktuelnom ukrajinskom krizom.

Avde je kazao da će zajednička izjava biti predstavljena i zvaničnicima Evropske unije u Gazi sljedeće sedmice.

Izvor: Agencije

Vaša dnevna doza vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada