Francuska uspješno testirala nuklearnu raketu

Nakon odlaska Velike Britanije iz Evropske unije, Francuska je ostala jedina članica tog saveza s nuklearnim naoružanjem.

Strateška raketa je lansirana sa aviona Rafale, koji je poletio iz vojne baze Cazaux na Atlantskom oceanu (EPA)

Francuska je uspješno testirala moderniziranu verziju svoje balističke rakete srednjeg doma ASMPA, koja može nositi nuklearnu glavu, objavilo je Ministarstvo odbrane.

Ministrica odbrane Florence Parly rekla je da je veoma zadovoljna testiranjem te strateške rakete, koja je lansirana sa aviona Rafale, koji je poletio iz vojne baze Cazaux na Atlantskom okeanu, prenosi Hina, pozivajući se na dpa.

Francuski program naoružanja u skladu je s ciljem predsjednika Emmanuela Macrona o “održavanju operabilnog kredibiliteta oružanih snaga na nivou koju traži međunarodno okruženje”, saopćilo je Ministarstvo odbrane.

Jedina članica EU-a s nuklearnim naoružanjem

Nakon uspješnog testiranja ASMPA ide u širu proizvodnju, a potom francuskoj vojsci.

Raketni sistem ASMPA u sadašnjem obliku datira iz 2009. godine, a iako bi ga novi sistem trebao naslijediti 2035. godine, trenutno je naglasak na modernizaciji onog postojećeg.

Nakon odlaska Velike Britanije iz Evropske unije, Francuska je ostala jedina članica tog saveza s nuklearnim naoružanjem.

Izvor: Agencije