Zapovjednik NATO-a: Savez mora nadoknaditi rezove iz Hladnog rata

Imamo nevjerovatnu količinu snaga, no naš nedostatak je da većina tih snaga nije u svakom trenutku spremna na sukob, kaže zapovjednik snaga za brzi odgovor Saveza.

Ključno je ponovno izgraditi naše kapacitete, kaže Joerg Vollmer (EPA)

NATO članice moraju nadoknaditi rezove u izdvajanjima za odbranu kako bi Savez bio spremniji za potencijalne sukobe, izjavio je zapovjednik NATO snaga za brzi odgovor.

“Imamo nevjerovatnu količinu snaga, no naš nedostatak je da većina tih snaga nije u svakom trenutku spremna na sukob – jednostavno jer nemaju svu opremu koja im je potrebna”, rekao je Joerg Vollmer.

Izjavu je dao agenciji Reuters na marginama NATO vježbe u Norveškoj, prenosi Hina.

Vollmer je zapovjednik Zapovjedništvo združenih snaga Brunssum, zaduženih za odbranu sjeveroistoka saveza, kao i NATO snaga za brzi odgovor (NRF).

NRF je sačinjen od oko 40.000 vojnika te je djelomično raspoređen prvi put, nakon što je Rusija napala Ukrajinu u februaru.

“Ključno je ponovo izgraditi naše kapacitete. Radi se o brojevima, ali i o ponovnom uspostavljanju jedinica spremnih na sukob – to je idući ključan korak – da ih se ponovno obavezuje za prijavu NATO-u”,  rekao je Vollmer, referirajući se na proceduru u kojoj članica informira Savez da ima vojsku koja je spremna u svakom trenutku.

Promjena paradigme

Ukrajinska kriza dovela je do napuštanja NATO paradigme ekspedicijskih misija proteklih 20 godina, poput onih u Afganistanu u Iraku.

Vollmer ističe da je prijetnja s kojom je Evropa danas suočena zbog Rusije potpuno druge vrste.

“Ove ekspedicijske misije bile su ratovi koje smo izabrali. Donijeli smo političke odluke da sudjelujemo u njima i tražili smo od naših saveza da šalju kontingente ili snage”, kazao je.

“Sada, a to je ta promjena paradigme, potrebne su nam snage koje će se javljati NATO-u unaprijed kako bi ih imali spremne za sukob i rat u trenutku političke odluke o raspoređivanju vojske. Trebaju nam snage koje su spremne i u miru. Spremne na borbu i sposobne za brzu mobilizaciju.”

Vollmer je rekao da je cilj imati snage na sjeveroistoku Saveza na tri nivoa – one koje će odgovoriti na prijetnju unutar 10, 30 ili 180 dana.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada