Vjenčanje Assangea i Stelle Moris u londonskom zatvoru

Skupina Assangeovih simpatizera koja djeluje pod nazivom ‘Don't Extradite Assangea’ (DEA) saopćila je da će vjenčanje voditi matičar.

Ako Velika Britanija izruči Assangea, on će se suočiti sa krivičnim gonjenjem u SAD-u po optužbama za špijunažu (EPA)

Osnivač WikiLeaksa, Julian Assange i njegova zaručnica Stella Moris vjenčat će se u srijedu u strogo zaštićenom londonskom zatvoru Belmarsh, u koji je smješten u periodu pravnog postupka izručenja SAD-u.

Assange (50) se bori protiv nastojanja da ga se izruči Sjedinjenim Američkim Državama gdje bi mu trebalo biti suđeno jer su na njegovom portalu WikiLeaks objavljeni tajni dosjei koji se odnose na ratove u Iraku i Afganistanu.

Visoki sud Ujedinjenog Kraljevstva nedavno je odobrio zahtjev SAD-a za izručenje Assangea, koji je prethodno blokiran zbog pogoršanja njegova mentalnog zdravlja i blažeg moždanog udara.

Skupina Assangeovih simpatizera koja djeluje pod nazivom ‘Don't Extradite Assangea’ (DEA) saopćila je da će vjenčanje voditi matičar te da će mu prisustvovati samo četiri zvanice, dvoje svjedoka i dvojica zaštitara, izvijestio je AFP, a prenosi Hina.

Gosti će morati otići odmah po završetku ceremonije, premda će se ona održati tokom redovnog vremena za posjete.

Vjenčanicu dizajnirala Vivienne Westwood

DEA je objavio da je vjenčanicu za mladenku dizajnirala britanska modna dizajnerica Vivienne Westwood, dugogodišnja Assangeova pobornica, čija će modna kuća izraditi i kilt za mladoženju, odajući tako počast njegovu škotskom nasljeđu.

Moris s Assangeom ima dva sina, a ispred zatvora će nakon ceremonije održati govor pred pristašama te s njima podijeliti svadbenu tortu.

Assangeova partnerica Stella Moris snimljena u Londonu 28. oktobra 2021. (EPA)

Fotografiranje vjenčanja u zatvorima omogućuje zatvorsko osoblje u skladu s ‘uspostavljenom nacionalnom politikom fotografiranja zatvorenika’. Troškove ceremonije podmirit će Julian Assange i Stella Moris.

Assange je postao simbol zagovornika slobode medija, koji optužuju Washington da pokušava prikriti izvještavanje o legitimnim sigurnosnim pitanjima.

Bude li proglašen krivim za kršenje američkog zakona o špijunaži zbog objavljivanja vojnih i diplomatskih dosjea, Assange bi se mogao suočiti s doživotnom zatvorskom kaznom.

Izvor: Agencije