Visoki zvaničnik Kremlja podnio ostavku zbog invazije na Ukrajinu

Anatolij Čubais, tvorac postsovjetske privatizacijske kampanje i dugogodišnji pripadnik užeg kruga predsjednika Vladimira Putina, prvi je ruski zvaničnik koji je dao ostavku nakon invazije na Ukrajinu.

Nakon što je Rusija pokrenula svoju invaziju na Ukrajinu krajem prošlog mjeseca, Anatolij Čubais je postavio fotografiju Borisa Nemcova Foto: Reuters

Anatolij Čubais dao je ostavku na mjesto specijalnog izaslanika ruskog predsjednika Vladimira Putin, što je prvi visoki zvaničnik koji je napravio ovaj potez od početka invazije Rusije na Ukrajinu.

Dugogodišnji pripadnik užeg kruga predsjednika Putina odstupio je sa položaja zbog invazije na Ukrajinu te napustio zemlju i ne namjerava se vratiti, kazala su dva izvora u srijedu, čime je on postao prvi visoki dužnosnik koji je napustio Kremlj od početka rata prije mjesec dana, prenosi Hina.

Kremlj je saopćio da je posrednik predsjednika Putina za vezu s međunarodnim organizacijama podnio ostravku, prenosi Fena.

Novinska agencija Interfax navodi riječi glasnogovornika Kremlja Dmitrija Peskova da je Čubais podnio ostavku, ali nije rekao da li je napustio zemlju, naglašavajući da je to njegova privatna stvar.

Čubais, tvorac ruske postsovjetske privatizacijske kampanje, obavljao je brojne vodeće dužnosti tokom protekla tri desetljeća.

Nadređeni Putinu na prvom poslu u Kremlju

Bio je jedan od glavnih arhitekata ekonomskih reformi Borisa Jeljcina iz 1990-ih, a bio je nadređeni Putinu na njegovom prvom poslu u Kremlju.

Njegova posljednja funkcija pokrivala je kontakte s međunarodnim organizacijama u ostvarenju ciljeva održivog razvoja – široki portfelj koji mu je omogućavao da održava kontakte s vodećim stranim zvaničnicima i organizacijama.

Nakon što je Rusija pokrenula invaziju na Ukrajinu krajem februara, Čubais je postavio fotografiju Borisa Nemcova, vodeće ruske opozicione ličnosti, koji je ubijen u blizini Kremlja u 2015. godine.

Čak i bez teksta, to se smatralo snažnom porukom čovjeka iz krugova vlasti u Moskvi.

Izgleda da Čubaisova ostavka odražava rastuće podijele među vodećim ruskim zvaničnicima oko vojne operacije u Ukrajini, prenosi AP.

Izvor: Agencije