Tri samita u Briselu o ruskoj agresiji na Ukrajinu

Zapad razmatra dalje mjere protiv Moskve kako bi njena daljnja međunarodna izolacija i otupljivanje vojne moći bilo što učinkovitije.

Čelnici EU-a trebali bi se dogovoriti na samitu o zajedničkoj nabacvi plina, ukapljenog plina i vodika kako bi države članice što spremnije dočekale sljedeću zimu (EPA)

Glavni grad Belgije u četvrtak će biti domaćin tri velika sastanka na vrhu kojima će dominirati ruska invazija na Ukrajinu i rasprava o daljnjim mjerama protiv Moskve kako bi njena daljnja međunarodna izolacija i otupljivanje vojne moći bilo što učinkovitije.

U četvrtak prije podne u sjedištu NATO-a u Briselu, kako podsjeća Hina, okupit će se čelnici 30 država članica Sjevernoatlantskog saveza na vanrednom samitu.

Isti dan popodne počinje dvodnevni redoviti proljetni samit Saveza na koji je pozvan i američki predsjednik Joe Biden.

Na marginama tih samita održat će se i sastanak na vrhu skupine G7, koju čine Kanada, Francuska, Njemačka, Italija, Japan, Velika Britanija i Sjedinjene Američke Države.

Na samitu NATO-a čelnici će razgovarati o daljnjem jačanju odbrane na istočnom krilu Saveza.

NATO je počeo s razmještanjem dodatnih trupa i opreme u istočne članice još 2014. nakon ruske aneksije Krima, a sada se to dodatno ubrzava nakon invazije na Ukrajinu.

Od 2017. snage za odvraćanje, NATO-ove borbene jedinice od oko hiljadu vojnika iz raznih članica Saveza, raspoređene su u tri baltičke zemlje Estoniji, Latviji i Litvaniji te Poljskoj.

Savjetnik za nacionalnu sigurnost Bijele kuće Jake Sullivan izjavio je u utorak da će Zapad objaviti nove sankcije protiv Rusije i pojačati postojeće.

Dodao je da će SAD raditi sa saveznicima na “dugoročnoj prilagodbi” u pogledu prisustva NATO-a u istočnoj Evropi.

Sullivan je također najavio da će Biden objaviti zajednički plan za jačanje energetske sigurnosti Evrope i smanjenju njene ovisnosti o ruskom plinu.

“Posljednjih mjeseci Zapad je bio ujedinjen. Predsjednik ide u Evropu kako bi osigurao da tako i ostane”, rekao je.

Sjedinjenim Američkim Državama i Evropskoj uniji posebno je važno stajalište Kine u kontekstu njene eventualne ekonomske i vojne pomoći Rusiji. Jake Sullivan je rekao da zasad nije uočeno da Kina šalje vojnu opremu Rusiji, ali će Sjedinjene Američke Države i dalje pratiti da se to ne dogodi.

Eventualna kineska vojna podrška Rusiji značila bi i novu dimenziju rata i moguće proširenje sankcija i na nju.

Za nešto više od sedam dana, 1. aprila održat će se virtualni samit EU-Kina, na kojem se očekuje da će 27 članica EU-a zatražiti da Peking da se ne pomaže Rusiji vojno ni ekonomski, primjerice u izbjegavanju sankcija protiv ruskih banaka.

Pitanje energije glavna tema na samitu EU-a

Očekuje se da će na samitu EU-a u četvrtak i petak glavna tema biti energija, nakon što je ruska agresija na Ukrajinu dovela do rekordno visokih cijena energenata, a glavna prepreka za uvođenje zabrane uvoza ruske nafte i plina je golema ovisnost više država članica EU-a o tom energentima.

Čelnici EU-a trebali bi se dogovoriti na samitu o zajedničkoj nabacvi plina, ukapljenog plina i vodika kako bi države članice što spremnije dočekale sljedeću zimu.

Komisija će danas predložiti, a čelnici EU-a u svojim zaključcima trebali bi podržati prijedlog da se uvede obaveza prema kojoj su države članice dužne svoja skladišta plina napuniti najmanje 90 posto prije sljedeće zimske sezone i uvesti novu shemu certificiranja kako bi se strani operateri spriječili u manipulacijama skladištima plina.

To će značiti veliki skok uvoza plina od drugih dobavljača, poput Katara i Sjedinjenih Američkih Država.

Čelnici će razgovarati i o mogućim mjerama za pomoć stanovništvu i ekonomiji zbog rekordno visokih cijena energenata, koje su počele rasti i prije ruske invazije, zbog čega su mnoge vlade uvele porezne olakšice i subvencije, a što će utjecati i na njihove fiskalne pozicije.

Dio zemalja članica zauzima se za intervenciju u tržišno određivanje cijena energije, tako da se cijene ograniče ili da se razdvoji veza između cijena plina i električne energije. Druga grupa se tome protivi i rješenje vidi u što bržem uvođenju obnovljivih izvora energije čime bi se zamijenila fosilna goriva, ali problem je što se to ne može napraviti preko noći.

Grupa zemalja iz srednje i istočne Evrope želi da se revidira klimatski paket “Spremni za 55” i smanje ambicije u pogledu zelene tranzicije jer smatraju da to čini dodatni pritisak na rast cijena.

Smanjenje brzine, rad od kuće, jeftiniji prijevoz

Postoje i druge ideje da se smanjenjem potrošnje energije ublaži postojeća situacija.

Međunarodna agencija za energiju predložila je plan u deset tačaka, za koji tvrdi da bi odmah mogao smanjiti potražnju za naftom za 2,7 miliona barela dnevno. Plan između ostaloga uključuje ograničenje brzine na autocestama, rad od kuće tri dana u sedmici, pojeftinjenje javnog prijevoza, zabranu korištenja automobila nedjeljom.

Odluku o uvođenju energetskih sankcija, to jest zabranu uvoza energenata iz Rusije, ne treba očekivati na ovom samitu. Očekuje se da će čelnici u zaključcima istaknuti da žele smanjiti i okončati svoju ovisnost o ruskom plinu i zadužiti Komisiju da do kraja jula pripremi ambiciozan i sveobuhvatan plan.

Također se očekuje da će čelnici dati političke smjernice za pripremu petog kruga sankcija protiv Rusije, ali se ne očekuje odluka o novim sankcijama.

Čelnici bi trebali podržati uspostavu povjereničkog fonda solidarnosti za poslijeratnu obnovu Ukrajine.

Strateški kompas i novi mandat Michelu

Šefovi država ili vlada potvrdit će Strateški kompas, viziju odbrambenog razvoja Unije do kraja ovoga desetljeća, koji predviđa snage za brzi odgovor s do 5.000 vojnika do 2025. godine.

Na inicijativu hrvatskog premijera Andreja Plenkovića održat će se i rasprava o Bosni i Hercegovini, gdje ni nakon višemjesečnih napora i uz pomoć međunarodnih posrednika nije postignut dogovor o izbornoj reformi.

Očekuje se i da će čelnici produžiti dvoipogodišnji mandat predsjedniku Evropskog vijeća Charlesu Michelu.

Predsjednik Evropskog vijeća bira se na mandat od 2,5 godine, koji se jednom može obnoviti. Michel je započeo svoj prvi mandat 1. decembra 2019. godine.

Izvor: Agencije