Scholz: EU mora podržati Zapadni Balkan da se pridruži evropskom bloku

Njemački kancelar Olaf Scholz je zvučao daleko suzdržanije od nekih ministara kada je u pitanju smanjenje njemačke energetske ovisnosti o Rusiji.

Kancelar Olaf Scholz tokom govora pred njemačkim parlamentom 23. marta 22. godine (EPA)

Evropa će stati na kraj energetskoj ovisnosti o Rusiji, ali učiniti to od danas do sutra bi je gurnulo u recesiju, riskirajući na stotine hiljada izgubljenih radnih mjesta i cijele industrijske sektore, upozorio je u srijedu njemački kancelar Olaf Scholz.

U govoru u parlamentu o budžetu, Scholz je zvučao daleko suzdržanije od nekih ministara kada je u pitanju smanjenje njemačke energetske ovisnosti o Rusiji.

Kako navodi Reuters, neki ministri ostavljaju mogućnost uvođenja sankcija na ruske energente, pa makar trenutno samo u teoriji, prenijela je Hina.

“Da, okončat ćemo tu neovisnost, što je prije moguće. Ali učiniti ti od danas do sutra značilo bi gurnuti našu zemlju i cijelu Evropu u recesiju”, kazao je Scholz.

“Ugrozili bi na stotine hiljada radnih mjesta. Cijele industrijske grane bi se našle na rubu propasti. Sankcije ne bi smjele evropske zemlje pogoditi teže od ruskog vodstva”, istaknuo je kancelar.

Njemačka podržava Ukrajinu

Scholz je ukrajinskom predsjedniku Volodimiru Zelenskom rekao prošle sedmice da Njemačka podržava njegovu zemlju i sankcije koje štete Rusiji te je također pozvao na trenutni prekid vatre u Ukrajini.

Smatra da Putin treba čuti istinu o Ukrajini, a to je da rat uništava Ukrajinu, ali da s tim ratom Putin uništava i budućnost Rusije.

Njemačka, kazao je Scholz, će podržati Ukrajinu u pronalaženju političkog rješenja.

Također je kazao da EU mora podržati nastojanja zemalja Zapadnog Balkana da se pridruži evropskom bloku kako bi se garantovao mir u toj regiji.

Izvor: Agencije