SAD: Teheran je na potezu

Iz američke diplomatije ističu kako pregovori o iranskom nuklearnom programu i dalje zapinju na ‘teškim’ pitanjima.

Iz SAD-a navode kako postoji dosta teških tema koje pokušavaju riješiti, a odnose se na pregovore o iranskom nuklearnom programu (EPA - Ilustracija)

Sjedinjene Američke Države su u utorak upozorile kako je na Iranu odgovornost za deblokadu pregovora kako bi se spasio ugovor o iranskom nuklearnom programu koji i dalje zapinju na “teškim” pitanjima, prenosi agencija Hina pozivajući se na AFP.

„Lopta je u polju Teherana koji treba donijeti odluke koje mu se čine teške“, rekao je glasnogovornik američke diplomatije Ned Price, prekidajući, drugi dan zaredom, određeni optimizam koji se nazirao početkom marta, ističu agencije.

„Postoji niz teških tema koje još pokušavamo riješiti“, dodao je.

Spremni na sve scenarije

„Dogovor ovog tipa nije ni brzo očekivan ni siguran i zato smo dobar dio godine bili spremni na sve pretpostavke, na sve scenarije“, pa i na neuspjeh pregovora i na propast ugovora koji treba spriječiti Iran da proizvede atomsko oružje, istakao je glasnogovornik.

„Dugo smo razgovarali o alternativama s našim partnerima u regiji“, na Bliskom istoku i „sa našim evropskim saveznicima za koje smo se puno pripremali“, istakao je, ne otkrivši kako bi izgledao taj plan B.

Samo je ponovio da će se ispuniti obećanje američkog predsjednika Joea Bidena da će spriječiti Iran u proizvodnji nuklearnog oružja, uz pristanak Teherana ili bez njega.

Izvor: Agencije