Protest Greenpeacea protiv uvoza ruske nafte u EU

Evropska unija i saveznici nametnuli su Rusiji teške sankcije, no nafta i prirodni plin nisu dio tih sankcija.

„U četvrtoj sedmici Putinovog rata, brodovi i dalje dolaze u Evropu iz Rusije, noseći naftu koja finansira Putinov rat u Ukrajini", saopćio je Greenpeace

Aktivisti Greenpeacea u srijedu su zaplivali ispred velikog ruskog tankera u Baltičkom moru protestirajući protiv uvoza ruske nafte u Evropsku uniju, za koji grupa za zaštitu okoliša tvrdi da finansira rat u Ukrajini, prenosi agencija Hina pozivajući se na Reuters.

Evropska unija i njeni saveznici nametnuli su Rusiji teške sankcije, uključujući i zamrzavanje imovine njene centralne banke, no nafta i prirodni plin nisu dio tih sankcija.

„U četvrtoj sedmici Putinovog rata, brodovi i dalje dolaze u Evropu iz Rusije, noseći naftu koja finansira Putinov rat u Ukrajini”, saopćio je Greenpeace.

Bidenovi razgovori

Pozvali su zastupnike Evropske unije da se ujedine u zabrani tokom nadolazećeg samita u četvrtak, kad će predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Joe Biden u Briselu razgovarati sa 30 članica transatlantskog NATO saveza, EU-om i grupom G7 koja uključuje Japan, a ti razgovori bi trebali ojačati odgovor Zapada Moskvi.

Ministri vanjskih poslova članica EU-a u ponedjeljak se nisu složili treba li i kako uvesti sankcije na ruski lukrativni energetski sektor zbog invazije Ukrajine.

Izvor: Agencije