Njemački ministar finansija: Ukrajini će trebati novi Marshallov plan

Istaknuo je da su Njemačka i međunarodna zajednica solidarne s Ukrajinom ne samo danas, jer razmišljaju o skorom miru i potrebi obnove zemlje nakon rata.

Šef njemačkog ministarstva financija također je istaknuo da ruski rat protiv Ukrajine stvara neizvjesnost u razvoju njemačke privrede (Arhiva)

Ukrajini će nakon rata za obnovu trebati Marshallov plan koji je razvila međunarodna zajednica, rekao je njemački ministar financija Christian Lindner predstavljajući u Bundestagu nacrt državnog budžeta, prenosi Hina.

“Ukrajini treba međunarodni Marshallov plan”, rekao je Lindner.

Istaknuo je da su Njemačka i međunarodna zajednica solidarne s Ukrajinom ne samo danas, jer razmišljaju o skorom miru i potrebi obnove zemlje nakon rata.

“Njemačka jest i bit će solidarna s Ukrajinom, jer Rusija vodi zločinačku politiku… Naša podrška borbi naroda Ukrajine za slobodu nastavit će se. Naša solidarnost s našim evropskim susjedom ima čvrste temelje”, uvjerava političar.

Brzo i nebirokratski pomoći ljudima

Dodao je da Njemačka Kijevu pomaže na bilateralnoj osnovi i u međunarodnom kontekstu.

Govoreći o izbjeglicama, Lindner je naglasio potrebu da se “brzo i nebirokratski” pomogne ljudima koji bježe od rata: otvaranjem pristupa medicinskoj skrbi, tržištu rada i mogućnostima obrazovanja za djecu i adolescente. Relevantne radne skupine već rade, rekao je.

Šef njemačkog ministarstva financija također je istaknuo da ruski rat protiv Ukrajine stvara neizvjesnost u razvoju njemačke privrede, što će vjerojatno smanjiti prognoze rasta.

Prema njegovim riječima, glavni zadatak je uložiti napore za održavanje ekonomskog rasta i smanjenje inflacije.

Izvor: Agencije